Zanimivosti

Pomorščak in admiral

Urban Klančnik
8. 7. 2015, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

8. julija 1497 se je na svojo prvo pot proti Indiji odpravil slavni raziskovalec Vasco da Gama.

Wikipedija

Vasco da Gama je bil najverjetneje rojen leta 1460 ali 1469 v Sinesu na jugozahodni obali Portugalske. Oče Vasca da Game Estêvão da Gama je bil v času sinovega rojstva vitez v službi grofa Viseuja, ki je bil pozneje imenovan za civilnega guvernerja Sinesa.

PRVA PLOVBA

8. julija se je Vasco odpravil proti Indiji. Na ladjah je bilo zalog za tri leta plovbe, manjkale pa niso niti tedaj najmodernejše navigacijske naprave. Pri Kapverdskih otokih je Vasco da Gama zapustil obalo in jadral na odprto morje. S takšno plovbo naj bi se izognili nevarnim viharjem in tokovom v Gvinejskem zalivu. Med tem ogromnim ovinkom Da Gamovi možje niso videli kopnega kar 96 dni, vse do 4. novembra, ko so pripluli pred zaliv sv. Helene. To je bila do tedaj daleč najdaljša plovba, pri kateri mornarji niso imeli vidnega stika s celino. Odprava je priplula v Calicut (danes Kozhikode, Indija) 20. maja 1498 in se začela pogajati z lokalnim vladarjem Zamorinom.

VRNITEV

Vasco da Gama se je 29. avgusta 1498 odpravil proti domu. V vnemi, da bi bil čim prej doma, je zanemaril lokalno poznavanje monsunskih vetrov in odplul, ko so vetrovi še pihali proti obali, kar se mu je maščevalo. Na poti v Indijo je za plovbo prek Indijskega oceana potreboval 23 dni, za pot nazaj pa kar 132 dni. Na poti je skoraj polovica posadke pomrla zaradi skorbuta. Prvi dve ladji sta se vrnili na Portugalsko julija in avgusta 1499.