Zanimivosti

Zakaj je Josef Mengele postal angel smrti

J.P.
14. 6. 2015, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Josef Mengele je bil v Auschwitzu zadolžen za selekcioniranje internirancev – kdo bo ubit in kdo zapornik.

Wikipedia

Truplo Josefa Mengeleja, SS-častnika in zdravnika, ki si je zaradi brutalnih posegov v Auschwitzu prislužil vzdevek angel smrti, so v Braziliji izkopali pred tridesetimi leti, potem ko je bil leta 1979 pokopan pod lažnim imenom. Njegovo pravo identiteto so potrdili šele leta 1985, Mengele pa je vse do smrti, ko se je med plavanjem utopil, živel povsem lagodno življenje.

Wikipedia

Wikipedia

Eva Kor, dvojčki in CANDLES

Eva Kor in njena sestra dvojčica Miriam sta preživeli Auschwitz. Leta 1984 je Eva ustanovila organizacijo CANDLES (akronim za »preživeli otroci nacističnih smrtonosnih laboratorijskih poskusov«), v okviru katere je locirala 122 drugih preživelih Mengelejevih dvojčkov.

Josef Mengele je leta 1949 prebegnil v Argentino, nato v Paragvaj in končno v Brazilijo. Čeprav so ga lovili Zahodna Nemčija, Izrael in lovci na naciste, je konec svojih dni pričakal na svobodi. Po nekateri ocenah naj bi začasa holokavsta pokončal 400.000 ljudi. Zakaj?

O tem je veliko premišljeval tudi Kiel Majewski, izvršni direktor muzeja holokavsta CANDLES v Indiani v Združenih državah Amerike. Izpostavlja tri razloge, zakaj si bomo Mengeleja za vedno zapomnili kot angela smrti. Bil je nadpovprečno ambiciozen – želel si je nagrad in statusa vrhunskega znanstvenika. Eksperimenti na ljudeh zato zanj niso bili zločin, temveč priložnost. Eva Kor, ena od preživelih Mengelejevih dvojčkov, kot so pozneje postali znani, in ustanoviteljica omenjenega muzeja, se spominja, da so se mu njegove raziskave zdele nujne. Iz njegovih dnevniških zapisov je razvidno, da je tudi začasa svojega bivanja v Južni Ameriki verjel, da je delal dobro. Drugi razlog – bil je zaprisežen evgenik in kot tak prepričan, da je mogoče s selektivnim razmnoževanjem izboljšati človeško vrsto. Najprej naj bi se lotil odprave alkoholizma in duševnih bolezni. Majewski kot tretji razlog navaja ozračje, ki je v tistem času vladalo v Nemčiji. Ko je Mengele začel svojo akademsko kariero, so se nacisti že lotevali judovskega vprašanja. Ko se je prijavil v vrste SS, je moral zato dokazati, da v njem ni judovske krvi, svoje pa je naredila tudi izdatna propaganda. Kakorkoli že – dejstvo je, da je bil Mengele dobro izobražen. Njegovi kolegi z univerze v Münchnu so po vojni pričali, da nikdar ni dajal vtisa, da bi se lahko izrodil v angela smrti.