Zanimivosti

Po Sloveniji je danes odmevala pesem Dan ljubezni

sta/mv
23. 5. 2015, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na 32 prizoriščih po Sloveniji je danes ob 18. uri zazvenela pesem Dan ljubezni skupine Pepel in kri. Ob lepšem vremenu bi bilo prizorišč še več, je pa namen dogodka, da ljudje za trenutek vse spustijo iz rok, zapojejo in se sprostijo, po besedah koordinatorke projekta Mateje Lavrič vsekakor dosežen.

Profimedia

Kot je Lavričeva danes povedala za STA, bi bilo prizorišč ob lepšem vremenu še več, tako pa so zaradi slabega vremena zabeležili kar nekaj odjav oz. so prepevanje prestavili na prihodnje dni. "Tako podajamo veselo sporočilo, da to ni več le dan ljubezni, ampak postaja kar teden ljubezni," je dejala. Pojasnila je, da prizorišča niso bila organizirana, ampak je do njih prišlo spontano. Vsak posameznik se je namreč sam odločil, ali bo sodeloval, zapel pa je lahko kjerkoli, tudi doma. So se pa nekateri pevski zbori odločili, da se zberejo in odpojejo pesem. K sodelovanju so pristopile tudi nekatere komercialne radijske postaje, ki so ob 18. uri zavrtele pesem Dan ljubezni. Projekt Dan ljubezni so prvič pripravili leta 2013 ob 100-letnici KD Pihalni orkester Logatec. Glavni namen prireditev je bil združiti čim več ljudi po vsej Sloveniji. Za skladbo skupine Pepel in kri, ki je leta 1975 zastopala Jugoslavijo na Evroviziji, so se organizatorji odločili, ker naj bi bila himna ljubezni.

Prvo leto je Dan ljubezni potekal na 38 prijavljenih prizoriščih po Sloveniji, na katerih je nastopilo okoli 3000 ljudi. Lani pa so na 45 zabeležili okoli 4000 ljudi.Ideja ostaja vseskozi enaka: Ne prepustiti se slabim novicam in pritiskom, "saj čutimo, da nismo sami. Da nas je veliko, ki sanjamo čas, ki ga nosijo naši otroci. Ki bi radi prebudili jutro brez skrbi, bolečine in žalosti. Ki želimo delili veselje in srečo. Ki znamo želeti tako močno, da zmoremo premakniti svet, ko se povežemo", so zapisali organizatorji.