Zabava

Maraaya 14., na 60. pesmi Evrovizije slavila Švedska

sta/mv
23. 5. 2015, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na odru v obliki očesa, na katerem se organizatorji ob 60-letnici prireditve trudijo graditi mostove, se je nocoj predstavilo 20 držav, ki so se prebile v finale, predstavniki držav velike peterice ter Avstrije in Avstralije. Maraaya sta s skladbo Here for You nastopila prva in se na koncu uvrstila na 14. mesto.

Reuters

Slovenska predstavnika Marjetka in Raay, združena v duo Maraaya, sta na četrtkovem predizboru uspela prepričati občinstva in žirije iz evropskih dežel in Avstralije in Slovenijo je doletela čast, da bo nastopila v finalu jubilejne 60. izdaje Eurosonga. Po mnenju nekaterih gre zasluga za uvrstitev v finale tudi promociji, ki vključuje njun prepoznavni znak - slušalke.

Iz prvega polfinala so se v finale uvrstile Albanija, Armenija, Rusija, Romunija, Madžarska, Grčija, Estonija, Gruzija, Srbija in Belgija, iz drugega pa poleg Slovenije še predstavniki Litve, Poljske, Švedske, Norveške, Črne gore, Cipra, Azerbajdžana, Latvije in Izraela.

Reuters

V nocojšnjem finalu so se poleg izbrancev obeh pred izborov nastopili predstavniki petih držav, ki največ prispevajo v evrovizijski proračun - Velike Britanije, Francije, Italije, Španije in Nemčije -, lanskoletna zmagovalka Avstrija ter Avstralija, ki je na tekmovanju za pesem Evrovizije sodelovala prvič.

Na stavnicah so zelo visoko kotirale Švedska, Rusija in Italija, in na koncu je slavila Švedska.  Sloveniji so napovedovali uvrstitev v prvo polovico finalne sedemindvajseterice in na koncu sta Marjetka in Raay pristala na 14. mestu. Na drugem mestu je bila Rusinja, na tretjem pa trije Italijani. Prihodnje leto se pesem Evrovizije torej vrača na Švedsko.