Zanimivosti

Človek, ki je rešil svet

STA/M.J.
22. 5. 2015, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Če bi bil na njegovem mestu kdo drug, bi se Tretja svetovna vojna morda začela že leta 1983.

YouTube

On je človek, ki je rešil svet in to tako, da ni pritisnil rdečega gumba. Govora je o Stanislavu Petrovu, polkovniku v vojski bivše SSSR, sedaj pa je njegovo življenje ovekovečeno tudi v dokumentarnem filmu z naslovom Man who saved the world. O njem je Kevin Costner tudi posnel film.

Petrov je bil zaposlen v bunkerju Serpukhov-15, 100 kilometrov od Moskve in sicer v času Hladne vojne. V nekem trenutku, 26. septembra 1983, so se na ekranih satelitskih posnetkov prikazale jedrske rakete, ki so letele v smeri od ZDA proti Rusiji. Oglasil se je alarm, ki je signaliziral, da sledijo še štiri dodatne jedrske rakete.

Petrov je imel zgolj 15 minut, da nadrejene obvesti o tem, kar se dogaja, oni pa bi morali odločiti, kaj storiti. Ali poslati nuklearne rakete proti ZDA, kar bi zagotovo pripeljalo do nove svetovne vojne.

Toda instinkt mu je pravil drugače, da nekaj ni v redu. Kajti na drugem radarju ni bilo moč opaziti nikakršnih projektilov. Z njim je bilo v službi v času domnevnega napada 120 ljudi, ki so se zbrali okoli njega in čakali na njegovo odločitev. Ukazal jim je, naj se vrnejo na svoja delovna mesta in ignorirajo alarme. Zaključil je, da je alarm lažen, zaradi česar ni pritisnil famoznega rdečega gumba, ki skoraj zagotovo spremenil svet.

V enem izmed redkih intervjujev je Petrov dejal: »Bil sem šokiran. Verjetnost, da pet nuklearnih raket leti proti Rusiji so bile 50:50. No, nisem želel, da se zaradi moje odločitve začne tretja svetovna vojna. Ne morete začeti vojne s petimi raketami.«

In imel je prav. Preiskava je namreč pokazala, da je ruski satelit napačno odčital podatke zaradi redkega fenomena poravnavanja sončnih žarkov na oblakih ter pozicije satelita. O primeru, ki se je zgodil niso spregovorili vse do leta 1988.