Zanimivosti

Na Mars že čez dvajset let

R.T.
6. 5. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Najpomembnejša oseba pri Nasi je v torek dejala, da človeška odprava na Mars ni le neizbežna, ampak da se tudi že počasi materializira. Ideja o človeku na rdečem planetu se zato zdi vedno bolj verjetna.

Wikipedia

»Pot na Mars je resnična, izvedljiva in pomembna ne le za človeštvo, ampak tudi za njegov napredek,« je na letnem srečanju Ljudje na Mars v Washingtonu DC dejal Nasin administrator Charles Bolden. Na omenjenem srečanju se vsako leto zberejo znanstveniki, profesorji in drugi ljudje, ki sanjajo o poti na rdeči planet, da razpravljajo o Nasini načrtovani odpravi. Dogodek organizira Explore Mars, neprofitna organizacija znanstvenikov in podjetnikov, ki si bolj kot vse na svetu želijo, da bi človek končno stopil na rdeči planet.

Kot je pojasnil Bolden, je asteroidna misija ključna za pot na rdeči planet.

Bolden se vsako leto udeleži srečanja in vsako leto se zdi, da so ljudje nejevoljni, ker ni opaznega napredka. Letos ni bilo nič drugače, a se je vseeno zdelo, da je Bolden bolj odkrito spregovoril o delu agencije. In preprekah, s katerimi se soočajo. Čeprav pa do leta 2030 ni načrtovanega nič oprijemljivega, se odprava na Mars zdi vse bolj verjetna. »Delamo na tem, da bi čez približno dvajset let na Mars poslali ameriške astronavte. Strinjamo se tako glede urnika kot cilja, načrt, ki je jasen in trajen, pa si lahko privoščimo,« je dejal Bolden. »Trdno sem prepričan, da smo bliže Marsu kot pa kadarkoli poprej.«

Ob tem so se številni upravičeno vprašali, zakaj bo Nasa prej poskusila ujeti del asteroida in ga umestiti v Lunino orbito, namesto da bi šli naravnost na Mars. Kot je pojasnil Bolden, je asteroidna misija ključna za pot na rdeči planet – ne zato, ker bi se od lova na asteroid kaj naučili, ampak ker bi preizkusili določene tehnologije. »Nekateri strokovnjaki so nam svetovali, da naj opustimo lov na asteroid,« je še razkril Bolden. Opozorilo so, kot je dejal, preslišali. Dodal je še, da bo za odpravo na Mars ključen razvoj visoko energijskega pogona na sončno svetlobo, kakršnekoli spremembe v načrtu pa bi odpravo naredile neizvedljivo. »Ali potrebujemo asteroid, da razvijemo solarni pogon? Ne. A ne glede na to, česa se lotimo, razvoja ne smemo opustiti,« je dejal. »Če spet začnemo od začetka, smo končali.«

Arhiv Svet24

Lov na asteroid

Preusmeritev asteroida je v ameriškem kongresu in pri znanstveniki srenji naletela na neodobravanje. Zato so se pri Nasi odločili za rezervni načrt. Prvotno so nameravali ujeti manjši asteroid in ga premakniti v lunino orbito. Rezervni načrt se od prvotnega ne razlikuje pretirano, le da bodo namesto asteroida lovili le del tega. Vendar pa bo ta odprava zaradi razvoja potrebne tehnologije še dražja od prvotne.