Zanimivosti

VIDEO: Krvoločni domorodci že 60.000 let živijo v popolni osami

J.P.
23. 4. 2015, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Z velike višine spominja na enega tistih idiličnih otokov, ki v poletnih časih burijo domišljijo. Vendar pa peščene plaže otoka samevajo, o turistih ni ne duha ne sluha.

Arhiv Svet24

Na otoku ob indijski obali namreč domuje ljudstvo, ki si je svoj sloves krvavo zaslužilo. Če le dobijo priložnost. Skrivnostno pleme namreč ne omahuje, ko je potrebno poprijeti za sulice in strelice ter odgnati nič hudega sluteče prišleke.

Wikipedia

Otok je del Andamanskega in Nikobarskega otočja.

Da jim svet okoli njih ne diši ravno, dajo torej jasno vedeti. Tako je bilo leta 2006, ko so ubili dva ribiča, ki tam sicer ne bi smela ribariti, nizki preleti pa se običajno izvajajo v spremstvu puščic in kamenja.

Popolna neznanka

Otok, ki je del Andamanskega in Nikobarskega otočja v Bengalskem zalivu, tako ostaja velika skrivnost, čeprav je poseljen že več kot 60.000 let.

Ker sodobni svet ne pride blizu, je o tako imenovanih Sentinelih znanega le malo. Ne ve se tudi, koliko članov sploh šteje pleme. Ocene temu primerno variirajo od nekaj ducatov pa do več sto duš. 

Območje je leta 2004 prizadel cunami in čeprav ga je negostoljubno ljudstvo uspešno prestalo, pa še danes ni znano, s kakšnimi posledicami katastrofe so se soočali oziroma se še.

Arhiv Svet24

Fotografije so prava redkost.

Arhiv Svet24

Ko se je helikopter indijske obalne straže po cunamiju približal otoku, je eden od domorodcev vanj dovolj zgovorno izstrelil puščico.

Povsem mogoče torej, da so Sentineli najbolj izolirano pleme na tem planetu in čeprav spadajo pod indijsko oblast, se indijska vlada v njihove zadeve raje ne meša. Kar pa ne pomeni, da niso poskusili.

V preteklosti so večkrat poskusili navezati stik z domorodci, a kaj hitro obupali. Pleme si tako na otoku v velikosti Manhattna sodbo piše samo.

Indijska vlada je celo zakonsko prepovedala kakršnekoli poskuse komunikacije s plemenom, prav tako se otoku ni dovoljeno približati na več kot slabih pet kilometrov.

Vseeno pa številni ribiči poskušajo svojo srečo v vodah, ki obkrožajo otok, in tako še dodatno ogrožajo najbolj ogroženo družbo na svetu.