Zanimivosti

FOTO: Objem, kot ga še niste videli

J.P.
26. 1. 2015, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Levinja, ena največjih internetnih zvezd lanskega leta, se pod budnim očesom svojega skrbnika pripravlja na življenje v divjini.

Facebook

Zgodba o tem, kako je sedemindvajsetletni Valentin Gruener iz Nemčije vzgojil sto štirideset kilogramov težko levinjo, je navdihnila mnoge. Sirgo je njen trop zapustil na posestvu Willija De Graaffa v Bocvani, njeno pot nazaj v divjino pa bo ovekovečil niz dokumentarnih filmov. Valentin je bil tisti, ki se je levinji, takrat še mladiču, odločil rešiti življenje. Par je kmalu postal neločljiv in ko danes, tri leta pozneje, Valentin odpre vrata Sirgine kletke, ga ta pričaka z objemom.

Facebook

Brez tropa pa je na Valentinu, da iz levinje naredi plenilko, ki bo v divjini zmožna poskrbeti sama zase. Kar pomeni, da jo mora naučiti lova. »Naučila se je že, da mora biti potrpežljiva, da mora plen zasledovati in ga pričakati v zasedi,« je povedal Valentin, ki s Sirgo veliko časa preživi na terenu. »Ko je ujela svojo prvo antilopo, je bil zame zares pomemben dan, saj sem se zavedel, da bo nekega dne v divjini zmožna skrbeti sama zase.«

Facebook

Valentin mora iz levinje naredi plenilko, ki bo v divjini zmožna poskrbeti sama zase.

Uresničitev sanj

Valentin si je že od nekdaj želel, da bi lahko z levi živel v afriški divjini. »Biti v tem okolju je neverjetno. Dejansko mi je uspelo. Tu živim, vzgojil sem levinjo in z njo lovim,« je povedal o svojem delovanju. Priložnost mu je dal ravno prej omenjeni lastnik posestva, ki je včasih, da bi zavaroval svojo živino, streljal leve, ki so prišli na njegovo zemljo. Pozneje se je zaobljubil, da tem veličastnim plenilcem ne bo več škodoval in je postal zagret okoljevarstvenik ter borec za pravice živali. Če ne bi bilo njega, Valentin nikoli ne bi prišel v stik s Sirgo. Ta ga je, kot pravi, v treh let naučila več, kot pa bi se lahko drugod v celem življenju.