Zanimivosti

Berač, ki sprejema kreditne kartice, sploh ni brezdomec

J.P.
24. 1. 2015, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Damien Preston-Booth bi kaj lahko bil najbolj iznajdljiv berač na svetu. Sedemintridesetletnik namreč sprejema donacije s kreditnih kartic bogatašev.

Arhiv Svet24

Preston-Booth ob sredah tedensko iz Lancashirea pripotuje v London, kjer je na lovu za bogatimi turisti in zvezdniki vseh kalibrov, brez izjeme opremljen s prenosnim čitalcem kartic. Ta je povezan z njegovim pametnim telefonom, vsi darovalci pa za svojo dobrosrčnost prejmejo račun.

Arhiv Svet24

Preston-Boothu je tako uspelo iz beračenja narediti polnopraven poklic, saj je odkril pravo zlato jamo. Moški naj bi namreč zaradi svoje poslovne prakse bil pri denarju, kar je razvidno tudi iz raznih njegovih fotografij na družbenih omrežjih, ki so nastale na Ibizi in v Parizu.

Arhiv Svet24

»V Londonu sem živel na ulici, kjer sem tudi beračil. V svojem stanovanju sem od oktobra, ves denar, ki ga dobim, pa vlagam vanj.«

Med tistimi, ki so ta potovanja delno ali v celoti financirali, pa sta bila tudi Simon Cowell in SharonOsbourne. Omenjena zvezdnika predstavljata za Preston-Bootha idealna darovalca. Podjetni brezdomec, ki to ni – Preston-Booth namreč biva v stanovanju –, se rad zadržuje na krajih, kjer se zbirajo prepoznavni obrazi. Tam po pravilu ne primanjkuje fotografov – in kdo bi pred objektivi brezdomcu odklonil miloščino? Nekateri lastniki elitnih restavracij v Londonu vedo povedati, da je Preston-Booth aroganten prisklednik, ki prosi za denar in spi pred vrati, četudi ima vedno s seboj dva mobilna telefona. Moški naj bi prav tako po malem govoril več jezikov – ravno dovolj, da lahko nagovarja premožne turiste.

Preston-Booth svojega početja ne zanika. »Ničesar ne skrivam,« je povedal. »V Londonu sem živel na ulici, kjer sem tudi beračil. V svojem stanovanju sem od oktobra, ves denar, ki ga dobim, pa vlagam vanj. Ne zapravim ga za droge in alkohol kot marsikdo drug.«

Arhiv Svet24

Sedemintridesetletnik je spregovoril tudi o svojih potovanjih v tujino, kjer naj bi bil, kot je dejal, na lovu za službo. Kakršnokoli službo, pa naj bo to prevažanje ali čiščenje, je še povedal. 

Spodaj si lahko ogledate Damienov posnetek, ki ga je naredil na Ibizi.