Zanimivosti

Kam na dopust? Okoli Lune!

N.J.
22. 6. 2014, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na tržišče prihaja nova ponudba za počitnice. Če si želite spoznati vesolje, si lahko omislite potovanje okoli Lune.

Arhiv Svet24

Cena naj bi se gibala okoli 150 milijonov dolarjev (okoli 110 milijonov evrov). Turistično potovanje Space Adventures, ki bo na voljo predvidoma od leta 2017 dalje, naj bi zaenkrat rezervirali že dve osebi.

Da bo mogoče v vesolje odpotovati kot turist, je naznanila ameriška zasebna družba Space Adventures, ustanovljena leta 1998, ki je za osem turističnih poletov do mednarodne vesoljske postaje Iss (International Space Station) od leta 2001 uporabljala rusko kapsulo Soyuz, ki so jo v vesolje prvič poslali leta 1967. Podjetje Space Adventures naj bi podjetje Energia, ki je izdelalo Soyuz, že zaprosilo za določene modifikacije kappsule, da bi lahko omogočili polete okoli Lune.

Cena, ki jo bosta plačala turista, katerih imeni zaenkrat ostajata skriivnost, bo pokrila stroške potrebne modifikacije sistemov za navigacijo in komunikacijo, okrepitev toplotnega ščita, ki varuje kozmonavte ob vrnitvi v zemeljsko atmosfero. Turista bo spremljal profesionalni kozmonavt.

Ameriški milijarder Dennis Tito, ki je kot prvi leta 2001 odpotoval v vesolje kot turist, je za tedenske 'počitnice' v vesolju na postaji Iss odštel približno 20 milijonov dolarjev (okoli 15 milijonov evrov), medtem ko bi bilo treba danes za enak izlet preko Sppace Adventures odšteti 52 milijonov dolarjev, kar je okoli 38 milijonov evrov.