Zanimivosti

Najboljši šolarji se bodo danes pomerili v poznavanju prometnih predpisov in vožnji

STA/ mv
31. 5. 2014, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Učenci od petega do devetega razreda osnovne šole ter srednješolci se bodo danes na Brezovici pomerili na državnem tekmovanju Kaj veš o prometu. Tisti, ki so se tekom leta na šolskih in regijskih tekmovanjih po Sloveniji izkazali za najboljše, bodo danes pokazali svoje poznavanje prometnih predpisov ter praktične vožnje.

facebook

Na letošnjem že 23. državnem tekmovanju Kaj veš o prometu, ki ga organizira Javna agencija RS za varnost prometa, se bo na kolesih pomerilo 56 osnovnošolcev iz vse Slovenije, na skuterjih pa devet srednješolcev z opravljenim izpitom AM kategorije, pravi Bojan Oblak z Agencije RS za varnost prometa. Tekmovanje Kaj veš o prometu je sestavljeno iz preverjanja teoretičnega znanja prometnih predpisov, spretnostne vožnje na poligonu ter praktične vožnje v prometu. Zato Oblak poziva vse voznike, ki se bodo danes vozili čez Brezovico, naj bodo še posebej strpni in pozorni na cesti. Tekmovalce bo med praktično vožnjo čez Brezovico spremljalo vozilo šole vožnje, tudi odseki, kjer bodo vozili, bodo posebej označeni. To so edina tovrstna tekmovanja, ki potekajo pod okriljem šol in občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter pri otrocih razvijajo zdravo tekmovalnost v znanju ter varnejšem ravnanju v prometu, poudarjajo na agenciji za varnost prometa.

Sodelovalo je 176 osnovnih šol

V okviru šolskih tekmovanj je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 176 osnovnih šol, v sistem tekmovanj Kaj veš o prometu pa je bilo vključenih skupno 1711 učencev in 963 osnovnošolskih učiteljev in mentorjev prometne vzgoje. Izvedli so 43 regijskih kvalifikacijskih, kjer je sodelovalo preko 90 občin, samo najboljši tekmovalci pa so se lahko uvrstili na državno raven. Osnovni namen tekmovanj je dodatna spodbuda za učenje prometnih pravil, razvijanje spretnosti in pravilne vožnje v prometu pri velikem številu vključenih učencev, ki se za vožnjo usposabljajo na več tekmovanjih, od šolskih do državnega. V sistemu sodeluje preko 15.000 učencev. Na agenciji še dodajajo, da v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje zagotavljajo tudi spletni portal za usposabljanje in izvedbo kolesarskih izpitov na osnovnih šolah. V letošnjem šolskem letu je kolesarske izpite preko on-line sistema opravljalo 12.204 učencev, večinoma petošolcev, s 400 osnovnih šol.