Zanimivosti

Osnovnošolke s svojo aplikacijo

M.J.
28. 4. 2014, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V četrtek, 24.4., na Svetovni dan punce v Informacijsko-komunikacijski tehnologiji, so dekleta pokazala kako odlično se znajdejo v svetu tehnologije.

Osnovnošolske s svojo aplikacijo

Osnovnošolke so se udeležile brezplačne delavnice za punce in spoznale možnosti, ki jih ponuja informacijsko telekomunikacijska tehnologija. Skupaj z Gašperjem Partejem, sodelavcem Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani in mentorjem OpenLaba, so spoznale razvojno okolje sistema Android in s pomočjo orodja AppInventor izdelale vsaka svojo delujočo mobilno aplikacijo. Preprosto, uporabno in atraktivno aplikacijo so pripravile v zgolj treh urah, pri izdelavi pa so uporabile lokacijski senzor pametnih telefonov, podatkovno bazo za shranjevanje in element za povezovanje z Google Maps zemljevidi.

 

Spodbujanje mladostnikovega potenciala v ustvarjalnem okolju

Organizatorji dogodka Združenje delodajalcev Slovenije (projekt Dan za punce), IEEE WIE Slovenia, Laboratorij za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko in OpenLab, so dekleta želeli spodbuditi k zasledovanju njihovih ciljev, ter preseči delitev na moške in ženske poklice. Open Lab tudi sicer omogoča mladim dostop do ustvarjalnega okolja, kjer lahko eksperimentirajo, raziskujejo, pridobivajo nova znanja in začnejo razmišljati o svoji karieri in prihodnosti. Okolje spodbuja tvorjenje interdisciplinarnih znanj in razvoj kreativnih, sposobnih ljudi za globalno uspešna podjetja. V sodobno opremljenih prostorih ter neposredni bližini izobraževalnih institucij in mladinskih skupnosti, lahko mladi svoj prosti čas izkoristijo za udejstvovanje na lastnih inovativnih projektih.