Zanimivosti

Akcija zbiranja smuči za Afganistan uspešna

STA/mv
18. 4. 2014, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zavod Krog je danes zaključil mesec dni trajajočo akcijo zbiranja smuči in ostale smučarske opreme za Afganistan. Zbral je več kot 1000 uporabnih parov smuči in palic, okoli 400 smučarskih čevljev ter oblačila in zimsko obutev. Zbrana oprema je namenjena razvoju zimskih športov in zimskega turizma v provinci Bamijan v osrednjem Afganistanu.

Zajem zaslonske slike

Med akcijo so zbrali tudi reševalne sani, več parov navadnih sani in deset koles. Opremo bo Slovenska vojska 2. maja odpeljala v Herat na zahodu Afganistana, od tam pa jo bo lokalni partner Zavoda Krog, nemška organizacija HELP, prepeljal v Bamijan. Približno polovico zbrane opreme bosta prevzela lokalni smučarski klub in turistični center, polovica pa se bo uporabila med projekti s področja razvoja zimskega turizma in smučarske infrastrukture, ki jih izvajajo lokalne oblasti in lokalne organizacije. Zbrana zimska oblačila bodo razdeljena tudi med lokalno prebivalstvo.

Akcija naj bi spodbudila ustvarjanje novih delovnih mest

Akcija naj bi prispevala k turističnemu razvoju te province, ki bi spodbudil ustvarjanje novih delovnih mest in prihodka. Na Zavodu Krog ob zaključku akcije upajo, da bo Slovenija izpolnila mednarodne zaveze in del sredstev, ki jih sedaj namenja vojaški prisotnosti v Afganistanu, v prihodnje usmerila v razvojno pomoč. "Tako bi lahko Slovenija kot država z izkušnjami na področju razvoja turizma in zimskih športov v Bamijan poslala učitelje smučanja ter strokovnjake s področja turizma in tako pripomogla k trajnostnim učinkom akcije," so sporočili iz Kroga.