Zanimivosti

V letalski nesreči umrli člani svetovno znane rockerske skupine!

J.P.
18. 4. 2014, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tisti v sojih glasbenih luči povečini pišejo o tistem, kar jim je najbolj domače: drogah, seksu in dekletih. Včasih se lotijo globljih tem, denimo življenjskih resnic. Vsake toliko pa se najde kdo, ki mu uspe lastno smrt napovedati do najmanjših podrobnosti.

Dve leti preden je Jimi Hendrix izdal svoj prelomni album 'Are You Experienced', je posnel skladbo 'The Ballad of Jimi' (ang. Jimijeva balada), v kateri je prikazal zastrašujočo mero lucidnosti. Verzi, kot so »Preizkusil je marsikaj/Kajti vedel je, da bo umrl«, »Sedaj Jimija ni več, a ni sam/Njegov spomin živi naprej« ter »Pet let, tako je dejal/Ni odšel, samo umrl« napovedujejo smrt legende pet let pozneje.
Twitter
John Lennon se je leta 1975 poslovil od glasbene industrije in mita svoje osebe, da bi skrbel za svojega sina. Pet let pozneje se je vrnil v glasbeni studio in posnel več skladb, ki so končale na albumu 'Double Fantasy'. Pesmi naj bi tako vrele iz njega, da je marsikatera ostala nedokončana. Ti ostanki so se znašli na albumih, ki so izšli po njegovi tragični smrti. Del besedila pesmi 'Borrowed Time' (ang. sposojeni čas) se tako glasi: »Živeč čas na posodo, brez misli na jutri.« Ta pesem naj bi bila prva, ki jo je Lennon posnel po ponovnem zagonu svoje kariere. 
Ena največjih tragedij glasbenega sveta je bilo strmoglavljenje letala skupine Lynyrd Skynyrd – leta 1977 izdani album 'Street Survivors' je krasila podoba članov skupine v plamenih. Nesreča se je zgodila tri dni pozneje. Tu je še besedilo za skladbo 'That Smell' (ang. tisti vonj): »Povej, da boš jutri dobro, čeprav jutrišnjega dne zate morda ne bo«, »Nad tabo je angel teme« in »Obkroža te vonj smrti.«

Marc Bolan je jasnovidno upesnil svojo smrt.

Podobno jasnoviden je bil tudi Marc Bolan skupine T. Rex. V singlu 'Solid Gold Easy Action' je zapisal: »Življenje je isto kot vedno/Preprosto kot obiranje lisic z dreves.« Kot se je izkazalo, je bila registrska tablica avtomobila, v katerim se je Bolan 16. septembra 1977 ubil, FOX (ang. lisica) 661L. Pa še to: trčil je v drevo.