Zanimivosti

Čokoladna jajca NISO zanje!

N.J.
18. 4. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pa ne zato, ker jim ne bi privoščili, čokoladna jajčka so lahko za ljubljenčke zelo nevarna. Pa naj bodo iz temne čokolade, mlečne ali bele.

walesonline.co.uk

 Težave se začnejo pri 50 mg teobromina na kilogram teže psa.

Tako psi kot mačke se ob zaužitju čokolade lahko močno zastrupijo. Kot pravijo strokovnjaki, zadostuje že 25 gramov čokolade. Podobno je čokolada nevarna tudi za druge živali, kot so zajčki, hrčki in dihurji. V čokoladi se nahaja teobromin, alkaloid, ki ga pridobivamo iz kakavovca. Posledice se pokažejo približno 4 ure po zaužitju čokolade.

walesonline.co.uk

Kako veste, da se je kuža zastrupil?

Psu postane slabo, bruha, lahko se pojavi tudi driska. Kuža odvaja več vode, lahko se pojavi tudi bolečina v trebušnem predelu zaradi posledičnega vnetja trebušne slinavke. Posledica je slabotnost, vznemirjenost, pojavijo se lahko težave pri hoji, v najhujšem primeru pride lahko celo do krčev in kome. Ob prevelikem odmerku čokolade lahko nastopi celo smrt.

Če slučajno posumimo zastrupitev s čokolado, pokličite veterinarja oziroma ga nemudoma obiščite. Glede na to, da so pred vrati prazniki, se pozanimajte, kateri veterinar je dežuren. Pred tem mu lahko ponudite aktivno oglje, navajajo na pesmojprijatelj.si