Zanimivosti

Bi radi leteli skoraj zastonj?

Sašo Avramovič/M.J.
8. 4. 2014, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Letalske vozovnice predstavljajo precejšen finančni zalogaj, zato so v zadnjih letih vse bolj popularni nizkocenovni leti. S spletno storitvijo nizkocenovci.si pa lahko odslej v le nekaj sekundah najdemo najbližje direktne nizkocenovne lete do želene destinacije. Pogovarjali smo se z Matejem Gaserjem, ustanoviteljem spletne storitve.

Matej Gaser

Gaser nam je na začetku pojasnil, da se je ideja rodila iz njegove lastne težave, saj je velikokrat iskal, kje so najbližja letališča, od koder so direktni nizkocenovni leti do določene destinacije. »Rešitev za ta problem je bila dokaj očitna – zemljevid vseh nizkocenovnih povezav po Evropi,« pravi. Sicer pa se je celotna ideja pojavila že pred več kot letom dni, a pred pol leta je bila še v »predalu«. Iz njega je odšla novembra, ko je Gaser odšel na Startup vikend. »Tam smo razvili osnovno verzijo, ljudje pa so že takrat pokazali veliko zanimanja za idejo, saj je dejansko reševala velik problem, ki ga imajo. Zato smo se odločili, da bomo stvar razvijali naprej, da bo na voljo za celo Slovenijo. Kmalu pa jo bomo naredili tudi za celo Evropo.«

Matej Gaser

Poglejmo, kako delujejo nizkocenovci.si. Uporabniki lahko s to spletno storitvijo v nekaj sekundah najdemo najbližje direktne nizkocenovne lete do želene destinacije samo z vpisom mesta, kamor želimo, brez vpisovanja datumov in kljukanja, ali želimo leteti v eno ali obe smeri. Prav tako lahko odkrivamo vse nizkocenovne povezave v posameznem mestu, in to samo s klikom na mesto.

Za zdaj je spletna storitev optimizirana samo za računalnike, za uporabo pa se ni treba registrirati.

Za zdaj je storitev, za katero se ni treba registrirati, optimizirana le za računalnike, kmalu pa se bodo, kot napoveduje Gaser, lotili tudi optimizacije za telefone in tablične računalnike.

Gaser pravi, da se zdaj ukvarjajo tudi z nadgradnjo, da bodo integrirali tudi lete s cenami, vendar pa je po njegovem to že težje, saj je težava v tem, da znani iskalniki dobivajo podatke od sistemov, ki te podatke že združujejo. »Nekateri nizkocenovni leti pa se v te sisteme sploh ne vključujejo in teh podatkov ne dajejo na razpolago za iskalnike. Tako da nas čaka veliko dela, da pridobimo tudi podatke teh nizkocenovnih ponudnikov. Vendar res verjamemo v to storitev in vemo, da bo lahko prihranila ljudem veliko časa, zato se bomo res potrudili in premagali tudi take ovire.«

S spletno storitvijo nizkocenovci.si si želijo prodreti tudi na evropski trg. »Še v tem poletju startamo na EU, na koncu pa si želimo pomagati celemu svetu. Res si želimo, da nam uspe zgraditi enostavno in uporabno storitev, ki bo vsem ljudem na svetu omogočala enostavno iskanje in raziskovanje med vsemi nizkocenovnimi leti po svetu,« zaključuje Gaser.

 

Matej Gaser