Zanimivosti

Je objavljanje 'selfijev' že mentalna bolezen?

N.J.
6. 4. 2014, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Naraščujoč trend objavljanja t.i. selfijev nekateri že primerjajo z duševnimi boleznimi, saj naj bi šlo za pretirano obsedenost posameznika s svojo podobo.

Kot pravi psihiater dr. David Veal: "Dve tretjin paciento me obišče zaradi dismorfije - pojava, ko se oseba v ogledalu preprosto vidi popačeno. Število je v času porasta objavljanja selfijev še dodatno naraslo, kar je zaskrbljujoče," ugotavlja. Kot pravi, svojim pacientom pomaga ugotoviti razloge za svoje kompulzivno vedenje in jim pomaga naučit se ravnati drugače.

Beseda 'selfie' je bila sicer s strani Oxfor English Dictionary izbrana za besedo leta 2013 in pomeni "fotografijo, na kateri je nekdo posnel sebe, najpogosteje s pametnim telefonom, spletno kamero in jo naložil na socialno omrežje". 

Obravnaval je med drugim britanskega najstnika, ker se je hotel ubiti, ker mu ni uspelo posneti popolnega selfija. Danny Bowman je postal tako obsden s fotografiranjem samega sebe, da je dnevno posnel tudi po 200 tovrstnih  fotografij, s telefonom v roki pa tako preživel po 10 ur na dan, samo da bi mu uspelo posneti popolno fotografijo sebe. Shujšal je 15 kilogramov in kar 6 mesecev ni zapustil hiše in ni hodil v šolo, da bi lahko posnel lepo fotografijo. Ko je obupal nad seboj in si je hotel vzeti ivljenje, ga je rešila mama. "Neprestano sem iskal popolnega selfija, ko pa sem ugotovil, da takšen ne obstaja, sem hotel umreti," je povedal. Bowman naj bi bil prvi uradno diagnosticirani odvisnik od selfiejev v Veliki Britaniji. Poleg te odvsnosti so mu postavili še dve diagnozi: obsesivno kompulzivna motnja in in telesna dismorfija. 

Jemali so mu telefon

Zdravljenje se je začelo tako, da so mu telefon jemali sprva v intervalih po 10 minut, nato pa čas podaljševali na 30 minut in nazadnje so mu ga vzeli tudi po 1 uro. "Vedel sem, da moram to prestati, če želim preživeti," se spominja. Poleg fizičnega odvzema sredstva ga je čakala še vrsta terapij.

Znak pomanjkanja samozavesti?

Oblasti navajajo, da je vsako leto več sto novih takšnih pacientov. Kot ugotavljajo, selfiji, ki so pravzaprav izraz pomanjkanja samozavesti in iskanje pozornosti, izzovejo pri nekaterih posameznikih odvisnost od objavljanja, pretiran narcizem in zbijajo samozavest v primeru neuspešnih poskusov. Nenehno objavljanje svojih fotografij in pričakovanje, da nas bodo drugi nagradili, kaže na nizko samopodobo. Gre za napačno percepcijo realnosti in za tolaženje strte samopodobe."Tisti, ki objavljajo, potem ves čas spremljajo, kdo vse je videl njihovo objavo, jo 'všečkal', komentiral - in to je prava odvisnost," pravijo. Strokovnjaki še pravijo, da lahko takšno obnašanje povzroči resne možganske poškodbe v prihodnosti, še posebej lahko nastajajo težave glede pomanjkanja zaupanja.