Zanimivosti

Stavite na rdečo!

Špela Zupan
5. 4. 2014, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Številni ljudje je ne marajo, drugi si jo privoščijo le od časa do časa, tisti, ki vedo, kako zdrava je, pa po njej posegajo redno. Rdeča pesa, ki s svojo živo rdečo barvo nekatere privablja, druge pa odbija, je superživilo, ki z zdravilnimi lastnostmi pomaga preprečevati in zdraviti številne bolezni in tegobe, zato bi se morala na naših krožnikih znajti pogosteje. Ta okusna zelenjava pa bo vaš zaveznik tudi v boju proti odvečnim kilogramom in celulitu.

Rdeča pesa, ki s svojo živo rdečo barvo nekatere privablja, druge pa odbija, je superživilo.

Hranilno živilo in zdravilo

Se sprašujete, zakaj rdeča pesa velja za superživilo? Zaradi bogastva vitaminov, mineralov in hranilnih snovi, ki jih najdemo v njej. Vsebuje namreč kalij, magnezij, železo, natrij, cink, vitamine A, B6 in C, folno kislino ter karoten. Bogata pa je tudi z ogljikovimi hidrati, beljakovinami, topnimi vlakninami in antioksidanti. Že trije manjši gomolji rdeče pese vas bodo oskrbeli s toliko hranili kot ena porcija sadja in zelenjave. Rdeča pesa je varovalno živilo, saj s svojo močjo pomaga preprečevati in zdraviti številne bolezni in tegobe.

Sok rdeče pese: Peso najprej dobro umijte in jo na drobno naribajte. Pustite jo stati nekaj ur, nato pa jo precedite skozi krpo. Če imate doma kakovosten sokovnik, boste sok še lažje iztisnili. Za preventivo popijte vsak dan 1 dl soka na tešče, če imate občutljiv želodec, pa si pesin sok privoščite po obroku. Za zdravljenje bolezni in tegob količino soka povečajte (največ pol litra na dan). 

Znižuje krvni tlak ter zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in kap

Zaradi visoke vsebnosti nitratov v rdeči pesi v krvi nastaja dušikov oksid, ki razširja krvne žile in znižuje krvni tlak. Že 100 g rdeče pese ali 2,5 dl soka rdeče pese na dan vam lahko pomaga vidno znižati krvni tlak in zmanjšati tveganje, povezano z njim.

Znižuje raven slabega holesterola

Topne vlaknine, ki jih vsebuje rdeča pesa, so znane po tem, da imajo sposobnost zniževanja ravni holesterola. Karotenoidi in flavonoidi pa preprečujejo nalaganje slabega holesterola na stenah žil.

Uravnava krvni sladkor

Čeprav rdeča pesa vsebuje veliko sladkorja in ima srednje visok glikemični indeks (64), pa ima izredno nizko glikemično obremenitev (2,9), kar pomeni, da se le počasi spreminja v glukozo (v primerjavi s čokolado na primer) in tako pomaga ohranjati normalno raven sladkorja v krvi.

Varuje pred osteoporozo in pomaga pri artritisu

Magnezij v rdeči pesi pomaga pri gradnji kosti in mišic, zato to živilo varuje pred osteoporozo. Betanin pa zmanjšuje vnetje sklepov in s tem pomaga tudi ljudem z artritisom. 

Zavira napredek demence 

Ameriški znanstveniki z Univerze Wake Forest v Severni Karolini so ugotovili, da velika vsebnost nitratov v rdeči pesi, zaradi katerih, kot že rečeno, v krvi nastaja dušikov oksid, spodbuja tudi prekrvitev možganov in jih ohranja v dobri formi. Folna kislina pa po njihovih navedbah ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo in demenco.

Ima močne antioksidativne lastnosti

Ste se kdaj vprašali, zakaj je pesa živo rdeče barve? Zaradi pigmenta betaciana. Ta spodbuja dejavnost encimov, ki delujejo kot antioksidanti. Za slednje je značilno, da učinkujejo proti prostim radikalom, ki vdirajo v naše telo, poleg tega pa pomagajo zniževati raven slabega holesterola, s čimer varujejo stene žil in tako zmanjšujejo tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni in kapi.

Koristna za nosečnice in plod

Rdeča pesa vsebuje folno kislino, ki je nujno potrebna za rast tkiv, pa tudi za zdrav razvoj hrbtenjače pri nerojenem otroku v prvih treh mesecih nosečnosti. Ker je bogata z železom, pa je zelo priporočljiva tudi za nosečnice, ki so pogosto slabokrvne in utrujene. Seveda je najbolje uživati surovo rdečo peso, saj takšna vsebuje več hranilnih snovi kot kuhana.

Izboljšuje razpoloženje

Rdeča pesa vsebuje betain, snov, ki jo v različnih oblikah uporabljajo za zdravljenje depresije. Poleg tega je v njej tudi triptofan (tega vsebuje tudi čokolada), ki izboljšuje naše razpoloženje.

Za vitkost in razstrupljanje

Ogljikovi hidrati v rdeči pesi nam dajejo energijo, še posebej pred vadbo oziroma fizično aktivnostjo in po njej. Ker pa vsebuje zelo malo maščob in kalorij (100 gramov ima približno 40 kalorij), je idealno živilo za hujšanje. Priporočljivo jo je uživati tudi, kadar želimo očistiti organizem, saj pomaga razstrupljati jetra, ledvice in sečni mehur ter velja za naravni diuretik. Pospešeno odvajanje vode pomaga tudi v boju proti nadležnim maščobnim blazinicam, ki se nabirajo na stegnih, bokih, zadnjici in trebuhu. Res je, z uživanjem zadostnih količin rdeče pese se boste lažje znebili celulita.

Znebite se madežev rdeče pese: Madeži rdeče pese na oblačilih bodo bolj trdovratni, če boste oblačila prali v topli ali vroči vodi. Zato madež najprej splaknite z mlačno ali mrzlo vodo, nato pa perilo operite kot običajno. Pomagalo bo tudi, če boste madež pred pranjem podrgnili z rezino hruške. Neprivlačnih rdečih oziroma rožnatih madežev na koži pa se lahko znebite tako, da kožo pred umivanjem natrete z limoninim sokom in soljo. 

Privoščite si jo na vse načine!

Rdečo peso lahko uživate surovo, kuhano, vloženo, v solati, kot prilogo ali pa iz nje skuhate juho. Lahko pijete sok rdeče pese, ki vsebuje še več hranilnih snovi, saj se pri sočenju sprostijo hranilne snovi iz celic, ki jih organizem lažje vsrka, ker jih absorbira skozi črevesno sluznico. Pesin sok podpira delovanje imunskega sistema ter ima številne pozitivne učinke na zdravje. Pomaga proti prehladu in virusnim obolenjem, hripavosti, kašlju, povišani telesni temperaturi, slabokrvnosti, kronični zaprtosti in vnetju mehurja, učinkovit pa je tudi pri zdravljenju ledvic, jeter, žolča ter bolezni, kot so gripa, pljučnica in celo rak. In če vse to ni dovolj, naj vam povemo, da boste z uživanjem pesinega soka videti mlajši, saj rdeča pesa vsebuje snovi, ki zavirajo staranje. Kaj še čakate, pripravite si pesin sok.

Recepti 

Juha iz rdeče pese (fotke so na povezavah v mapi Zdravje)
Sestavine:
- 500 g kuhane rdeče pese
- 1 večja čebula
- 1 strok česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 750 ml jušne osnove

Priprava:

Sesekljajte čebulo in narežite peso na koščke.
Na olivnem olju prepražite čebulo le toliko, da se zmehča (10 minut), dodajte česen in pražite še nekaj minut.

Dodajte koščke pese, jušno osnovo in balzamični kis. Pustite, da zavre, in kuhajte še nekaj minut.
S paličnim ali drugim mešalnikom pretlačite koščke pese, da dobite gladko juho.

Nasvet: Juho postrezite s kruhovimi kockami.

Pesin pire
Sestavine za 2 osebi:
400 g krompirja
4 kuhane rdeče pese
4 žlice kisle smetane
sol, poper

Priprava: Krompir olupite, narežite na osminke in kuhajte v slani vodi 10 minut.
Medtem kuhano rdečo peso narežite na četrtine. Zadnji dve minuti dodajte peso h krompirju. Odcedite, dodajte kislo smetano, začinite in pretlačite v pire.

Ali ste vedeli?

¤ Hipokrat je liste rdeče pese uporabljal za celjenje ran.
¤ Stari Rimljani so bili prepričani, da je rdeča pesa odličen afrodiziak, kar
dokazujejo tudi freske v javni hiši Lupanare v slavnih Pompejih, kjer so se
poleg erotičnih prizorov bohotile tudi podobe te zelenjave.
¤ V 16. stoletju so si ženske s sokom rdeče pese barvale lase.
¤ Pigment rdeče pese se uporablja za barvanje nekaterih jedi, na primer
paradižnikove omake, jagodne marmelade in jagodnega sladoleda.
¤ Rdeča pesa naj bi nevtralizirala močan vonj česna, če ju uživate istočasno.
¤ Zaradi velike vsebnosti nitratov se uživanje rdeče pese odsvetuje dojenčkom do 6. meseca starosti, saj njihova presnova še ni dovolj razvita.