Zanimivosti

Mar ZDA spet testirajo jedrsko orožje?

J.P.
29. 3. 2014, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pred dnevi so vremenski radarji ujeli skrivnosten nevihtni oblak, ki ga vremenoslovci ne znajo pojasniti. Je šlo za testiranje jedrskega ali kakšnega drugega orožja?

Vremenska anomalija se je na radarju v zvezni državi Nova Mehika v Združenih državah Amerike menda pojavila od nikoder, nekateri pa menijo, da naj bi bila posledica neprijavljenega testiranja orožja. Zaznali naj bi jo tudi vremenoslovci v Albuquerqueju in El Pasu. Tudi oni zanjo nimajo pojasnila.

Nenavadni izpust se je pojavil pred dvema tednoma v bližini strelišča White Sands, kjer se redno preizkuša ameriška vojska. A je bržda bolj zgovorno dejstvo, da so leta 1945 v bližini sprožili prvo jedrsko bombo – iste vrste kot so jo mesec pozneje odvrgli nad Nagasaki in ki je v trenutku izbrisala 40.000 življenj.

Nenavadni izpust se je nato od Nove Mehike premaknil proti Teksasu ter izginil ob meji z Oklahomo.

Zaenkrat o jedrski eksploziji dokazov ni, ZDA pa naj bi uradno s testiranjem jedrskega orožja prenehale leta 1992. Vseeno pa je bizaren vremenski pojav nad vojaškim območjem dovoljšen povod za špekulacije o testiranju orožja, katerega eksplozija naj bi  v zrak pognala veliko količino delcev, kar so nato zaznali radarji.

Eksplozija ali izbruh bližnjega ognjenika?

V bližini se sicer nahaja tudi vulkansko polje Carrizozo, zaradi česar bi bilo mogoče sklepati, da je šlo za izbruh, a se zdi malo verjetno, da bi ta ostal neprijavljen.

Pojava ni videl ali fotografiral nihče, prav tako pa se ni odzvala nobena agencija, vpletena v testiranje orožja ali geologijo. Dejstvo je le, da vremenoslovci za pojav razlage nimajo. Po tem gre torej sklepati, da nenavadnost ni bila vremenske narave.