Zanimivosti

Do vremena iz naslanjača

Gabrijel Toplak
21. 3. 2014, 16.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vreme je med ljudmi že vrsto let tema, o kateri se radi pogovarjajo, zato je tudi napovedovanje vremena številnim privlačno, nekateri to počno čisto sami.

Gabrijel Toplak

 Matej Štegar se z vremenom ljubiteljsko ukvarja od osnovne šole.

Ekipa časopisa Svet24 je obiskala skoraj 25-letnega Mateja Štegarja iz Orešja pri Ptuju, ki se z amaterskim napovedovanjem vremena ukvarja od osnovne šole. »Vremenske pojave sem zapisoval ročno v dnevnik in temu načinu kljub temu, da mi ga beleži tudi računalnik, ostajam zvest še danes. Kot osnovnošolec sem jih zbiral s pomočjo termometra, leta 2005 sem kupil prvo vremensko postajo, danes pa podatke pridobivam s polprofesionalno postajo,« pojasnjuje Štegar, ki sezonske vremenske napovedi, kot je prognoza za prihajajoče poletje, označuje za netočne. Zanesljive vremenske razmere se namreč lahko napovedujejo zgolj za deset dni in tukaj so mogoča odstopanja, saj je Slovenija del zmernega celinskega območja, kar pomeni, da se vreme spreminja in na daljše obdobje niso natančne.

Zanesljiva vremenska napoved za 10 dni.

A ker so včeraj godovali Jožeti in Jožice, pregovora pa se med drugim glasita, če je Jožef lep in jasen, je dobre letine prerok glasen ter če je na Jožefovo lepo, bo tudi koruza obrodila lepo, Štegar pravi, da se s pregovori ne ukvarja. »S tem naj se ukvarjajo starejši, ki se jim včasih kakšen tudi uresniči,« odgovarja na tovrstne trditve. In kakšen bo po njegovih napovedih preostanek tega meseca? »Do petka bo še lepo vreme, popoldne pa se bo v zahodnem delu države že pooblačilo. Prihodnji teden bo občasno deževalo, temperature bodo nižje za okoli 10 stopinj,« je povedal mladi amaterski vremenoslovec, ki ima tudi svojo spletno stran in je član največjega vremenskega društva v državi. Zaveda pa se, da so njegovi, sicer točni podatki zgolj informativni, saj jih ne zbira republiška vremenska agencija.