Zanimivosti

Google sistem Android prilagodil za zapestne naprave

STA
19. 3. 2014, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriški spletni velikan Google je predstavil različico operacijskega sistema Android, ki je prilagojena za pametne ure in druge zapestne naprave. Lastne pametne ure, ki so najnovejši trend na področju mobilnih naprav, pri Googlu sicer niso napovedal, sta pa to že storila Motorola in LG.

Motorolina Moto 360 naj bi v prodajo prišla že sredi leta, pri družbi LG pa podrobnosti zaenkrat še ne razkrivajo. Tudi drugi proizvajalci pametnih telefonov in elektronike - Asus, HTC, LG, Motorola, Samsung, Broadcom, Imagination, Intel, Mediatek in Qualcomm - naj bi z Googlom že sodelovali pri razvoju pametnih ur.

Googlov sistem Android Wear bo sicer prilagojen za manj zmogljive naprave z manjšimi zasloni, poudarek pa bo tudi na glasovnem upravljanju. Poleg tega naj bi razvijalcem omogočil tudi boljšo povezljivost med napravo in pametnim telefonom, so napovedali pri ameriškem spletnem velikanu.

"Obdobje mobilnih naprav se šele začenja," je na blogu zapisal vodja oddelka za sistem Android Sundar Pichai. Po njegovem se zapestnim napravam obeta svetla prihodnost. "Razumele bodo kontekst, v katerem se uporabnik nahaja, komunikacija z njimi pa bo enostavna in učinkovita, na primer s pogledom ali govorom," je zapisal.

Svetovni trg pametnih ur naj bi letos zabeležil več kot 500-odstotno rast, do konca leta pa bo po ocenah analitske družbe Strategic Analytics prodanih že 10 milijonov naprav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.