Zanimivosti

Začenja se Cebit 2014

STA
10. 3. 2014, 07.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V nemškem Hannovru se bo danes uradno začela letošnja izvedba največjega informacijsko tehnološkega sejma na svetu. Ta bo do 14. marca obiskovalcem postregel z okoli 3400 razstavljavci iz okrog 70 držav, med katerimi bo več kot 300 startup podjetij.

Glavna tema letošnjega sejma bo obdelava velikih količin podatkov. Na sejmu bodo tako predstavljene nove rešitve na področjih medicine, upravljanja s prometom in poslovnih procesov, ki temeljijo na obdelavi velikih količin podatkov oz. big data.

Manjkalo ne bo visokotehnoloških igračk - v tej kategoriji bodo raziskovalci nemškega centra za umetno inteligenco predstavili Charlija, prvega robota z aktivno hrbtenico in stopali, novosti pa se obetajo tudi na področju 3D-tiskalnikov, kjer bodo predstavili pisalo, ki lahko v zraku izriše tridimenzionalne objekte, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg startupov in uveljavljenih igralcev, kot so Microsoft, Samsung in IBM, pa bodo v luči vse večjega zavedanja o pomenu varovanja podatkov letos pozornosti deležna tudi podjetja, ki se ukvarjajo z digitalno varnostjo. Na sejmu jih bo sodelovalo več kot 500, kar je po besedah organizatorjev rekordno število.

Na Cebitu se bo predstavilo tudi 14 slovenskih podjetij oziroma ustanov, je razvidno s spletne strani sejma. To so Cadcam, Datalab, Dopinus, Entia, Gama System, GOAP, Iskratel, Mega M, Mikrografija, Mikropis, NET Informatika, Pronet, Resevo in Rettro ter agencija SPIRIT. Podjetja se bodo predstavila pod sloganom Slovenska IT-odličnost.

Sejem sta sicer že včeraj na slavnostnem dogodku odprla nemška kanclerka Angela Merkel in britanski premier David Cameron. Velika Britanija se na sejmu letos namreč predstavlja kot partnerska država.