Zanimivosti

Bo to najboljši pametni telefon?

STA / J. P.
25. 2. 2014, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Samsung je predstavil svoj najnovejši pametni telefon Galaxy S5. Nov paradni mobilnik južnokorejskega tehnološkega velikana po vzoru ameriškega Appla vsebuje čitalec prstnih odtisov, poleg tega pa ima vgrajen tudi merilnik srčnega utripa.

Samsung je novi mobilnik predstavil v ponedeljek v sklopu sejma Mobile World Congress, ki ta teden poteka v katalonski prestolnici. Poleg novega telefona so pri južnokorejskem podjetju predstavili tudi pametno zapestno napravo Gear Fit, ki spremlja fizične aktivnosti uporabnika, že v nedeljo - dan pred uradnim začetkom sejma - pa so predstavili tudi prenovljeno pametno uro Samsung Gear 2.

Samsung trenutno velja za nespornega prvaka na področju pametnih naprav. Skoraj tretjina vseh telefonov, prodanih lani, je namreč nosila ime južnokorejskega tehnološkega velikana, kar je enkrat več v primerjavi z ameriškim Applom, ki zaseda drugo mesto s 15-odstotnim deležem.

Kljub uspehu pa pri Samsungu pospešeno iščejo nove vire prihodkov. Prodaja pametnih telefonov na dobičkonosnih razvitih trgih se namreč upočasnjuje, povečuje se tudi konkurenca s strani kitajskih proizvajalcev, kot sta Huawei in Lenovo.

Novi član Samsungove paradne družine Galaxy S se ponaša s 13-centimetrskim zaslonom, kamero s 16 megapiksli in gumbom, ki podobno kot pri Applovem mobilniku Iphone 5S služi tudi kot čitalec prstnih odtisov.

Poleg tega ponuja vrsto novih funkcij, na primer nov način varčevanja z baterijo, ki zaslon preklopi na črno-belo in izklopi nepotrebne funkcije, in pa način, ki za hitrejši prenos datotek uporablja brezžično omrežno povezavo in LTE hkrati.

Galaxy S5 bo na voljo aprila, in sicer v črni, beli, modri ali zlati različici.

"Samsung se s telefonom Galaxy S5 vrača k osnovam, da bi svojim uporabnikom ponudil tisto, kar je zanje najpomembnejše," je na predstavitvi v Barceloni dejal predsednik Samsungovega segmenta za mobilne telefon J. K. Shin.

Po podatkih analitske hiše Gartner je bilo lani prodanih 968 milijonov pametnih mobilnikov. 

Po podatkih analitske hiše Gartner je bilo lani prodanih 968 milijonov pametnih mobilnikov. Večino rasti so ustvarili kupci v razvijajočih se državah Afrike, Azije in Južne Amerike, prodaja na razvitih trgih zahodne Evrope in ZDA pa se je v zadnjem četrtletju lani upočasnila, zato proizvajalci pospešeno iščejo nove trge.

Eden od teh so pametne zapestne naprave, kamor spada tudi novi Samsung Fit, ki z ukrivljenim zaslonom na dotik in senzorjem za srčni utrip uporabnikom poleg beleženja fizičnih aktivnosti omogoča tudi prejemanje obvestil o klicih in sporočilih.

Sejem Mobile World Congress poteka od ponedeljka do četrtka, organizatorji pa v Barceloni pričakujejo več kot 70.000 obiskovalcev.

Že v nedeljo pa je Samsung predstavil Gear 2, naslednico pametne ure Galaxy Gear. Na napravi teče operacijski sistem Tizen, na voljo pa je v različicah z ali brez kamere. Napravica premore zaslon s premerom štirih centimetrov, kamero z ločljivostjo dveh megapikslov, tako kot njena predhodnica pa na zaslonu prikazuje podatke o klicih, sporočilih in elektronski pošti.