Zanimivosti

Zelena energija, zaradi katere ptice ožgane padajo z neba

J.P.
24. 2. 2014, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Okoljevarstveniki morda prisegajo na sončno energijo, a tudi ta ima svoje minuse. To očitno še kako velja tudi za največjo sončno termoelektrarno na svetu, Ivanpah.

Ta se nahaja v puščavi Mojave, jugozahodno od Las Vegasa v ZDA, koder se razteza na površini osmih kvadratnih kilometrov. Z močjo 392 megavatov z obnovljivo energijo oskrbuje približno 140.000 kalifornijskih domov. Projekt naj bi predstavljal začetek vzpona tako imenovane ameriške sončne industrije.

Ivanpah se ponaša s tehnologijo, neprimerljivo s tisto običajnih, srednje velikih sončnih termoelektrarn. Lokacija zagotavlja skoraj neprestano izpostavljenost sončnim žarkom, blizu pa so tudi daljnovodi. 350.000 računalniško vodenih zrcal velikosti okna usmerja sončno energijo v tri velikanske stolpe, s čimer se v kotlih ustvarja para za pogon turbin. In čeprav deluje malo več kot teden dni, se je termoelektrarne že prijel naziv '2,2 milijarde dolarjev vredna kurilnica ptic'.
Zrcala so se namreč izkazala za usodna za številne ptice, ki zaidejo v bližino enega izmed treh stolpov, kjer lahko temperature dosežejo tudi nad 500 stopinj Celzija. Dokumenti, ki so nedavno postali dostopni javnosti, so pokazali, da je bilo na območju termoelektrarne že v fazi testiranja odkritih več poginulih ptic, ki jim je zavdala proizvedena visoka temperatura. Zvezni biologi so namreč odkrili, da so ptice – šlo je za več sokolov, ponirkov in vrabcev – imele ožgano perje. Pristojni so sicer priznali, da so se med obratovanjem nadejali nekaj poginulih ptic, vendar da pa niso pričakovali, da jih bo toliko poginilo že med samo gradnjo in testiranjem. V svoji uradni izjavi so podali, da je glede na zbrane podatke prezgodaj za kakršne koli dokončne sklepe v zvezi z dolgoročnimi vplivi na ptičje ali druge živalske vrste. Vseeno pa poudarjajo, da bodo s problematiko učinkovito opravili in sčasoma zgradili še več termoelektrarn tako v Kaliforniji kot tudi drugod. Razne okoljevarstvene skupine so že izrazile dvom v zvezi s čistejšo energijo, če pa na račun nje trpi divji živelj.