Zanimivosti

Čistila polna toksinov?!

T.P.
22. 2. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po raziskavah imamo doma od 30 do 90 litrov strupov, razpršenih po zraku ali vtrtih v vse mogoče površine. Dober del teh toksinov smo v svoj življenjski prostor prinesli sami. In sicer s čiščenjem.

Profimedia

Žal številna čistilna sredstva vsebujejo sestavine, ki škodujejo človeškemu zdravju. Ob nakupu pozorno preberite, kaj vsebuje določeno čistilo, in bodite previdni, če naletite na naslednje sestavine.

Chlorinated phenol (klorirani fenol) – vsebujejo ga nekatera sredstva za čiščenje WC-školjke; povzroča lahko bolezni dihal in krvnega obtoka.

Dietilen glikol – vsebujejo ga nekatera sredstva za čiščenje oken; povzroča lahko težave z živčnim sistemom.

2-butoksietanol – vsebujejo ga številna sredstva za čiščenje stekel in kuhinjskih površin; poškoduje lahko dihalne poti, jetra in ledvice.

Fenol – pogosta sestavina sredstev za dezinfekcijo; povzroča lahko obolenja dihal in krvnega obtoka.

Nonilfenol etoksilat – sestavina detergenta za pranje perila, ki je v EU prepovedana; med pranjem razpade na strupene spojine.

Formaldehid – pogosta sestavina osvežilcev prostorov; draži dihalne poti, povzročal naj bi tudi raka.

Petroleum solvent – najdemo ga v nekaterih sredstvih za čiščenje tal; povzroča poškodbe celične membrane.

Perkloretilen – vsebujejo ga nekatera sredstva za odstranjevanje madežev in čiščenje preprog; slabo vpliva na jetra in ledvice.

Butyl cellosolve – pogosta sestavina raznih sredstev za čiščenje, predvsem večnamenskih in tistih za čiščenje stekla; poškoduje kostni mozeg, živčni sistem ter ledvice in jetra.

Triklosan – najdemo ga v številnim tekočih detergentih za strojno pranje posode ter v nekaterih milih, ki so označena kot antibakterijska; lahko spremeni hormonsko sliko, sumijo, da je kancerogen.

QUATS ali quarternary ammonium compounds (kvartarne amonijeve spojine) – najdemo jih v nekaterih mehčalcih perila in sredstvih za čiščenje, ki so označena kot antibakterijska; študije so pokazale, da te spojine spadajo med največje povzročitelje dermatitisa, škodujejo pa tudi dihalnemu sistemu.

Klor – vsebujejo ga mnoga močna sredstva za čiščenje, verjetno pa že veste, da se mu je bolje izogniti. Žal ni dovolj, če uporabljate rokavice in ga le ne vdihavate; sumijo, da lahko pripelje do kroničnega bronhitisa in astme ter da slabi funkcijo ščitnice. 

Čistite na staromoden način

Najboljša rešitev je, da začnete svoj dom čistiti na staromoden način: s pomočjo limone, kisa, soli in sode bikarbone.