Zanimivosti

Volkswagen z novim rekordnim letom

STA/M.J.
21. 2. 2014, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je lani zabeležil še eno rekordno leto. Dobiček iz poslovanja je tako z 11,7 milijarde evrov za 1,5 odstotka presegel lansko rekordno vrednost. Prihodki od prodaje so bili prav tako rekordni in s 197 milijardami evrov za 2,2 odstotka višji od lanskih.

Po zadnjih podatkih drugi največji avtomobilski proizvajalec na svetu je osnovne informacije o lanskem poslovanju predstavil v nenapovedanem sporočilu za javnost po koncu trgovanja na frankfurtski borzi.

Volkswagen je na ravni skupine lani prodal 9,73 milijona vozil, kar je predvsem na krilih dobre prodaje na Kitajskem in v ZDA, 4,1 odstotka več kot v 2012. To ga po zadnjih primerjavah uvršča na drugo mesto med svetovnimi proizvajalci, za japonsko Toyoto in pred ameriškim General Motorsom.

Volkswagen je s podatki o dobičku iz poslovanja po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nekoliko presegel pričakovanja analitikov. Po davkih je bil dobiček koncerna medtem z 9,1 milijarde evrov za 58 odstotkov nižji kot 2012, a je bilo to pričakovano. Družba je namreč prikazala negativne računovodske učinke prevzema proizvajalca prestižnih športnih vozil Porsche v letu 2012.

Prvi mož podjetja Martin Winterkorn se je ob objavi podatkov pohvalil, da je Volkswagnu uspelo kljub težavnemu okolju doseči in celo preseči cilje za lani.

Nemški velikan zmerno rast prodaje načrtuje tudi letos, pa čeprav bo tržno okolje še vedno polno izzivov. Rast naj bi znašala do tri odstotke.

Zaradi uspešnega poslovanja se Volkswagnovim delničarjem obeta za 0,5 evra na delnico višja dividenda. Za navadne delnice naj bi znašala štiri evre, za prednostne pa 4,06 evra. Poleg družin Piech in Porsche sta pomembna lastnika še Katar in zvezna dežela Spodnja Saška.

Je pa Volkswagen danes napovedal tudi popolni prevzem švedskega proizvajalca tovornih vozil Scania. Delničarjem ponuja približno 22,26 evra na delnico, kar skupaj za vse delnice, ki še niso v njegovi lasti, znaša 6,7 milijarde evrov. Ponudba je vezana na pogoj, da Volkswagen pride do več kot 90 odstotkov Scanie.

Volkswagen že od leta 2000 postopno investira v Scanio, ki je že tudi del skupine. Trenutno imajo Nemci v lasti 62,6 odstotka kapitala in 89,2 odstotka glasovalnih pravic.