Zanimivosti

Google razvil telefon s 3D-senzorji

STA/N.J.
21. 2. 2014, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Google je predstavil prototip pametnega telefona s posebnimi senzorji, ki sproti izdelujejo 3D-zemljevid svojega okolja. Naprava bo omogočala ustvarjanje zemljevidov notranjosti zgradb, spremembe pa se obetajo tudi za računalniške igre in slepe ter slabovidne osebe, napovedujejo pri Googlu.

google.com

Kalifornijski tehnološki velikan je napravo, ki združuje napredne tehnologije s področij robotike in umetnega vida, poimenoval Projekt tango. V naslednjih nekaj tednih bodo prototipe naprav razposlali razvijalcem, s čimer želijo razširiti nabor potencialnih aplikacij.

Vodja projekta Johnny Lee je ob tem poudaril, da je cilj projekta "mobilnim napravam dati podobne sposobnosti razpoznave prostora in gibanja, kot jih imajo ljudje". Prototip telefona vsebuje senzorje, ki opravijo več kot 1,4 milijona meritev na sekundo in tako glede na okolico ugotavljajo točno lokacijo in lego telefona.

google.com

Google projekt Tango razvija v sodelovanju z vrsto akademskih in in drugih inštitucij, med drugim tudi z nemškim podjetje Bosch in züriško univerzo ETH. V zadnjih letih pri Googlu vse več pozornosti namenjajo naprednim napravam, ki niso neposredno povezana z njihovim glavnim področjem - prodajo spletnih oglasov, kjer ustvarijo tudi daleč največ prihodkov.

Pred slabima dvema letoma so denimo predstavili očala za obogateno resničnost Google Glass, ki naj bi na police prišla letos, le pred nekaj meseci pa so predstavili "pametne" kontaktne leče, ki na neboleč način merijo krvni sladkor.