Zanimivosti

Modni hit: nos kot Eifflov stolp

J.P.
6. 2. 2014, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Da bi po končanem šolanju lažje prišli do zaposlitve, se kitajski študentje poslužujejo tudi plastične kirurgije. Zadnji modni hit: »operacija nosu Eifflov stolp.«

Ta obljublja nos, ki bo slok in vzpenjajoč, podoben krivini Eifflovega stolpa. Lepotni kirurg Wang Xuming, na čigar zelniku je zrasla ideja, pravi: »Navdihuje nas lepota Eifflovega stolpa in ni nam dovolj, da bi nosu zgolj nekaj dodali, ampak ga hočemo preurediti.« Poseg, pri katerem uporabijo tkivo s čela pacienta, stane dobrih 7.000 evrov.

Vse debelejše denarnice srednjega razreda staršem omogočajo, da svojim otrokom privoščijo vsakršno mogočo prednost. 

Kirurg Xuming se je dela lotil širokopotezno: stotine panojev po mestu Čongking, kjer deluje imenovani kirurg, prikazuje ženske zahodnjaškega izgleda s skoraj preveč popolnim nosom, za njimi pa se pne obris slovitega stolpa. Številne mlade Kitajke so namreč prepričane, da je zahodnjaški izgled prednost na tamkajšnjem izredno tekmovalnem trgu dela. »Nekateri študenti so pod izrednim pritiskom – če imajo privlačne obrazne poteze, lažje dobijo zaposlitev,« je povedal Xuming.

Kruta resničnost trga dela

Porast plastičnih posegov na mladih naj bi bil opazen širom države. Nekateri kandidati pri prošnjah za delo celo navajajo svojo višino in težo. Leto 2013 je bilo označeno za najtežje leto do sedaj, saj se je na trgu dela znašlo sedem milijonov diplomirancev. Vse debelejše denarnice srednjega razreda pa staršem omogočajo, da svojim otrokom privoščijo vsakršno mogočo prednost. Tudi če to pomeni plastično operacijo.