Zanimivosti

Kamele izpodbijajo Biblijo

J.P.
5. 2. 2014, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kamele se pojavljajo v številnih odmevnih prilikah, med drugim v tistih o Abrahamu, Jožefu in Jakobu. A kot se izkaže, se letnice ne ujemajo ravno.

arhiv Svet24

Arheologi z izraelske univerze v Tel Avivu so dognali, da kamel v Izraelu niso udomačili do 9. stoletja pr. n. š., torej šele stoletja po tistem, ko naj bi jih jezdili biblični liki, to je med leti 2.000 in 1.500 pr. n. š. Zato trdijo, da so bila besedila iz Biblije zbrana šele dolgo po opisanih dogodkih, obenem pa vprašujejo njen status zgodovinskega dokumenta. Arheologi so se do svojih ugotovitev dokopali s pomočjo radiokarbonske analize. Pred tem je veljalo, da naj bi kamele na južno območje Bližnjega vzhoda prišle v 12. stoletju pr. n. š.

Kamele so Izrael odprle svetu preko širnih puščav in za vedno predrugačile njegovo ekonomijo in zgodovino.

Kamele naj bi prvotno udomačili kot tovorne živali, do sedaj najstarejše kosti udomačene kamele pa so odkrili v dolini Aravah na meji med Izraelom in Jordanijo. Udomačitev je za Izraelce pomenila trgovske poti z mesti, ki so bile za kamelam predhodne osle in mule nedosegljiva. Kamele so torej Izrael odprle svetu preko širnih puščav in za vedno predrugačile njegovo ekonomijo in zgodovino.