Zanimivosti

Izganjanje hudiča kar preko spleta

J.P.
1. 2. 2014, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Bob Larson, duhovnik Cerkve duhovne svobode iz Arizone v ZDA, je razvil visokotehnološki obred izganjanja hudiča, ki temelji na video klicih preko Skypa.

Duhovnik, ki trdi, da je v štiridesetih letih opravil več kot 20.000 izganjanj hudiča, obsedenim sedaj nudi možnost eksorcizma kar v udobju njihovih domov.»Povedano preprosto: eksorcizem je izločanje zlobnega duha iz posameznika, ki ga je to bitje demoniziralo, ter osvoboditev te osebe s pošiljanjem duha nazaj v pekel,« je povedal v enem izmed svojih intervjujev. Bob Larson, ki se je razglasil za največjega svetovnega poznavalca kultov, vsega okultnega in nadnaravnega, je gostoval celo pri Oprah Winfrey in Larryju Kingu. Tokrat buri duhove z na Skyjpu temelječimi izganjanji hudiča. Na Larsonovi strani je celo mogoče izpolniti vprašalnik, na podlagi katerega naj bi bilo mogoče prepoznati posameznikove duhovne potrebe. Vprašalnik je seveda plačljiv.

Ena izmed njegovih najbolj nedavnih strank je bil Norvežan David, v katerem naj bi domnevno gnezdili kar štirje demoni. V videoposnetku spletnega eksorcizma duhovnik s križem in Svetim pismom žuga računalniškemu zaslonu, na katerem se David manično smeje in kriči. Larson vztraja, da izganjanje ni bilo zaigrano.

Enourni eksorcizem preko Skypa, kakor ga izvaja Larson, stane dobrih 200 evrov.

V kolikšni meri so takšna izganjanja hudiča uspešna, ostaja uganka – znano pa je, da verski voditelji in člani Katoliške cerkve z Larsonom niso ravno zadovoljni. Isaac Kramer, vodja Mednarodnega katoliškega združenja izganjalcev hudiča, pravi, da izganjanje hudiča ne more biti opravljeno preko interneta: »V primeru, da je oseba popolnoma obsedena, ji demon v njej ne bo dopustil sedeti pred monitorjem, da bi ga nekdo izgnal iz nje.« Tudi drugi strokovnjaki s tega področja so mnenja, da eksorcizma, ker gre za verski obred, ni mogoče opravljati na daljavo. Larson pa ni prvi, ki se je izganjanja hudiča lotil kar preko spleta. Leta 2010 je rabin David Batzri podobno poskusil z domnevno obsedenim moškim iz Brazilije, a brez uspeha. Očitno preko spleta res ne gre.