Zanimivosti

Kazni za voznike v zimskem času

Sašo Avramovič
1. 2. 2014, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pozimi moramo vozniki dodatno poskrbeti za svoje jeklene konjičke. Poleg tega, da morajo biti vozila opremljena s predpisano zimsko opremo, moramo pred samo vožnjo poskrbeti, da bodo stekla in vzvratna ogledala čista ter da se med vožnjo z avtomobila ne bodo raztresali sneg, led, voda ... Tudi zaradi tega nas namreč lahko oglobijo.

Profimedia

Glede na to, da zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila pozimi oziroma med 15. novembrom in 15. marcem ter v zimskih razmerah (ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo) opremljena s predpisano zimsko opremo, smo za to verjetno že vsi poskrbeli.

Profimedia
Saj veste, vozniki avtomobilov imamo dve možnosti: obuti jeklenega konjička v zimske pnevmatike ali pa ga pustiti obutega v letne in imeti v priboru, kot piše na spletni strani policije, ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa oziroma verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa. Prav tako morajo imeti vozila s štirikolesnim pogonom v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

»Pred vožnjo poskrbite, da bodo stekla in vzvratna ogledala čista in da se z vozila med vožnjo ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.« Spletna stran policije

Če za to morebiti še nismo poskrbeli, nas lahko oglobijo za 40 evrov. V teoriji povedano, se z globo 40 evrov kaznuje voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, s kaznijo v enaki višini pa se lahko oglobi voznik, ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

Profimedia
In tukaj se globe še ne končajo. Voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet, je lahko kaznovan z globo 500 evrov, poleg tega pa si prisluži pet kazenskih točk. Prav tako se kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je na določenem delu ceste prepovedan ali omejen promet.

In preden se boste odpravljali na pot, v službo, po opravkih, pred vožnjo poskrbite, da bo avto »čist«. Z globo 200 evrov namreč kaznujejo voznika, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da se sneg, led, voda ali druge snovi ne bi raztresale ali razlivale z njega. Vzvratna ogledala in stekla vozila morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

40 EUR, če vozilo ni opremljeno z ustrezno zimsko opremo
200 EUR, če vozila ne očistimo primerno
500 EUR + 5 kazenskih točk, če naše vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavimo na cesti ali oviramo promet

Ne, nismo še končali. Oglobljeni so lahko tudi vozniki, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upoštevajo prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste. Globa znaša 300 evrov.

Na koncu omenimo še eno izmed predpisanih glob zoper kršitve v času zime in zimskih razmer. Kot še lahko razberemo s spletne strani policije, se z globo 1000 evrov za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.