Zanimivosti

Poklon žrtvam holokavsta

STA/mv
26. 1. 2014, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Svet bo v ponedeljek obeležil mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Tema letošnjega dne, ki ga obeležujemo na obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz, so potovanja skozi holokavst. V tej luči bo v ponedeljek v nekdanjem taborišču veliko zasedanje poslancev iz več držav. Niz dogodkov se v teh dneh odvija tudi v Sloveniji.

Flickr
Vlogo Madžarske pri deportacijah je sicer že priznal nekdanji predsednik države Janos Ader.

Slovenija že šestič obeležuje nacionalni dan spomina na holokavst, v luči letošnje teme pa se tokrat še posebej spominja 70. obletnice največjih deportacij Judov s slovenskega ozemlja v koncentracijska taborišča, so zapisali na zunanjem ministrstvu. Osrednja slovenska prireditev bo v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije potekala danes v centru urbane kulture Kino Šiška, slavnostni govornik na njej pa bo književnik Peter Kovačič - Peršin. Več dogodkov se odvija tudi v okviru projekta Šoa - spominjajmo se, ki ga vodi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Njihov častni pokrovitelj je zunanji minister Karl Erjavec, zunanje ministrstvo pa je s centrom letos sodelovalo pri organizaciji že tradicionalnega znanstvenega srečanja Vsako leto eno ime, ki je bilo letos posvečeno Zori Pičulin - slovenski pravičnici med narodi.

V DZ pa bodo v ponedeljek odprli fotografsko-dokumentarno razstavo Zadnji pričevalci, spomini internirancev italijanskih fašističnih taborišč. Razstavo bo odprl predsednik DZ Janko Veber, zbrane pa bodo nagovorili še direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije Kaja Širok, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti Oto Luthar in soavtorica razstave Saša Petejan. Na odprtju bodo prisotni tudi nekateri preživeli interniranci, ki so omogočili nastanek razstave. Slovenija je dejavna pri ohranjanju in varovanju zgodovinske resnice o holokavstu in zavezana k temu, da z njo seznani generacije, ki odraščajo. V skladu s to zavezo je bil v letu 2013 izveden projekt osveščanja o holokavstu, njen rezultat pa je knjižica Neznane sledi: judovstvo, antisemitizem in holokavst v slovenski zgodovini.

Mednarodni dan spomina obeležujejo tudi drugod po svetu. Na prizorišču nekdanjega taborišča smrti na jugu Poljske bosta v ponedeljek potekala medparlamentarno zasedanje in spominska slovesnost, obeh dogodkov pa se bo udeležila več kot polovica kneseta, pa tudi poslanci iz Poljske, ZDA, Kanade in vrste drugih držav, napoveduje nemška tiskovna agencija dpa. Izrael tako na Poljsko pošilja doslej največjo parlamentarno delegacijo, saj bo na prizorišču zloglasnega taborišča kar 62 od 120 poslancev kneseta. Po besedah predsednika kneseta Julija Edelštajna, boleče in sporočilno močno potovanje izvoljenega parlamenta judovskega ljudstva nosi ogromen pomen. Šest poslancev je prav tako ministrov, v izraelski delegaciji pa bo tudi 24 preživelih holokavsta.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je ob mednarodnem dnevu spomina spomnil na svoje potovanje v Auschwitz, ki ga po lastnih besedah zaradi grozljivih ostankov sredstev genocida ne bo nikoli pozabil. Spomnil je, da so bili ZN ustanovljeni, da se takšne grozote ne bi več ponovile. Kljub temu tragedije iz Kambodže, Ruande in Srebrenice pričajo, da genocidnih teženj še nismo izkoreninili. Zato moramo biti po mnenju Bana še vedno pozorni na fanatizme, ekstremistične ideologije, nestrpnost in diskriminacijo manjšin. Temu primerno moramo vzgajati naše otroke, je zapisal, kot so sporočili iz ZN na Dunaju. V Nemčiji bo ob obletnici tragedije tradicionalno potekala slovesna seja bundestaga, na kateri bo navzoč tudi predsednik Joachim Gauck, častni gost pa bo 95-letni ruski pisatelj Danil Granin. 


Madžarska pa se je tik pred mednarodnim dnevom letos prvič opravičila Združenim narodom za svojo vlogo v holokavstu. "Opravičilo smo dolžni, ker je bila Madžarska kriva za holokavst. Na prvem mestu zato, ker ni zaščitila svojih državljanov pred uničenjem, drugič pa zato, ker je pomagala in nudila finančne vire množičnemu morilcu," je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI izjavil madžarski veleposlanik pri ZN Csaba Korosi. Združeni narodi so 27. januar leta 2005 razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 pa ga obeležujemo tudi v Sloveniji. V ponedeljek bo minilo 69 let od osvoboditve nemškega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz v okupirani Poljski, v katerem je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov. V holokavstu je umrlo okoli šest milijonov Judov. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih tudi 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 se jih nikoli ni vrnilo.