Zanimivosti

Samomorilske "črne vdove" - zakaj teroristi uporabljajo ženske

J. P.
23. 1. 2014, 10.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

23-letna Salima iz ruske province Dagestan, katere moža so lani ubile ruske varnostne sile, danes velja za resno grožnjo olimpijskim igram v Sočiju.

Salima oz. Ruzanna Ibragimova je ena od t. i. črnih vdov – žensk, ki so jih vpoklicale separatistične islamske skupine s konfliktnih območij, kakršna sta Čečenija in Dagestan.

Zakaj ženske?

Kot razlagajo poznavalci, so ženske v prednosti, ko pride do varnostnih točk. Anne Speckhard, avtorica študije o samomorilskih bombaših, pravi, da lahko ženske lažje tihotapijo skrite stvari, saj jim večina varnostnih delavcev ne bo preiskala prsi. Prav tako naj bi jih lažje zamotile kot moški, bodisi s pogovorom bodisi kako drugače. Vse odkar je gibanje za neodvisno Čečenijo začelo uporabljati samomorilske bombaše, jih je več kot polovica bilo žensk. Vpletene so bile v zasedbo moskovskega gledališča leta 2002, šole v Beslanu leta 2004 in v dva nedavna napada v Volgogradu, ki sta lanskega decembra terjala življenja 34 ljudi.

Preiskovanje žensk je nehvaležno opravilo.

Iskane

Rusi iščejo štiri samomorilke, od katerih naj bi ena že bila v Sočiju. Ruske varnostne sile so lani začele z bolj podrobnim preiskovanjem ženskih osumljenk, kar pa se jim ni ravno obrestovalo, meni profesorica varnostnih ved z univerze v Massachusettsu, Mia Bloom. Preiskovanje žensk v tradicionalnih oblačilih je namreč vznemirilo številne islamske skupnosti. »Z ženskami ne moreš zgrešiti,« je dejala. »So dober način za tihotapljenje orožja in bomb, javnost pa je ogorčena, če jih preiščejo.« V svojih raziskavah je odkrila, da je večina črnih vdov v separatističnih skupinah imela družinske člane.

Grožnja olimpijskim igram v Sočiju

Družinske vezi

Teroristične skupine si z družinskimi člani zagotovijo, da si oseba v zadnjem trenutku ne bo premislila, saj bi se lahko osramotila v očeh svojih bližnjih. Napadi naj bi onečastili ruskega predsednika Vladimirja Putina in pognali strah v kosti ruskih državljanov. Nekatere države že ponovno premišljujejo velikost svojih delegacij, čeprav zaenkrat udeležbe še nobena ni odpovedala.