Zanimivosti

Študentje uresničili načrt

M.J.
21. 1. 2014, 20.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Študentje, ki svojo prihodnost gradijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, so dobili – in tudi uspešno opravili – prav poseben izziv. Fakulteta je študente povabila k sodelovanju na javnem natečaju za ureditev avle fakultete z naslovom »Uredimo avlo UL FGG«, s katerim je vzpodbudila k prenosu teorije v prakso in razmišljanju o tem, kako urediti prostor v avli.

Slednja naj bi pridobila na svoji uporabni vrednosti ter hkrati ostala odprta, svetla, fleksibilna in pretočna. Študenti so tako oblikovali in postavili urejen prostor za počitek s sedežnimi garniturami, ki pa je hkrati lahko tudi delovni kotiček, kjer se bo možno zadržati tudi na bolj delovnem razgovoru. Zaradi premičnosti elementov pa se avlo lahko hitro preuredi tudi v prostor za projekcije in predavanja.

Fakulteta spodbuja študente pri iskanju konkretnih rešitev

Študentje so se na natečaj, ki je potekal od 23. maja 2013 do 5. septembra 2013, zelo dobro odzvali in pripravili odlično zasnovane predloge preureditve avle. Pri svojih načrtih so morali slediti različnim izhodiščem razpisa. Zasnovati in oblikovati so morali tlorisno ureditev avle ter notranjo opremo – misliti so morali torej na vse: na sedeže, mize, informacijske table, table za oglaševanje, koše za odpadke, razstavne panoje, kavomate in pitnike. Pri svojem udejstvovanju so študenti sledili smernicam natečaja, ki so narekovale, da mora biti notranja oprema (sedeži, mize) v celoti odstranljiva, prostor ostane odprt, sten in stebrov (razen oglasnih desk) pa se ne spreminja.

Kar dve nagrajeni skupini

Komisija je natečajne rešitve ocenjevala po zahtevnih merilih, na koncu pa je izmed šestih nagradila kar dve skupini. Zmagovalci natečaja so svoje rešitve zasnovali kot celovite natečajne projekte, z ustrezno oblikovno zamislijo, pri čemer so upoštevali ustreznost arhitekturne zasnove in izkoriščenosti prostora ter sledili jasnosti, skladnosti, ustreznosti, izvirnosti in identiteti oblikovne zasnove. Študentje so pokazali tudi, da so izhodišča natečaja v celoti upoštevali, saj so predlagali ustrezne materiale ter izbrali fleksibilnost oziroma možnost začasne odstranitve opreme, upoštevali pa so tudi ceno. V svojem načrtovanju so v ozir vzeli tudi primernost izvedbe in izbora materialov glede na vzdrževanje ter enostavnost in možnost izvedbe. Ob načrtovanju ureditve avle se je porodila tudi ideja, da se uporabi čim več originalnega pohištva, ki ga je načrtoval prof. Niko Kralj. Gre za stole, mize in fotelje, ki so bili posebej načrtovani za UL FGG.. Uporabljene bodo tako mize kot stoli, ki pa jih čakajo še obnovitvena dela.

Komisija je podelila dve enakovredni nagradi. Prvo so prejeli študentje UL FGG Luka Pajek, Mateja Klun, Marko Tratar in Barbara Miko, drugo pa študentje UL FGG Gabrijela Jankovič, Aljaž Sitar, Marko Starešinič in Špela Žnidaršič, ki jim je priskočila na pomoč še študentka Visoke šole za dizajn Klara Vavtar.  Zmagovalni ekipi sta prejeli denarno nagrado v vrednosti 500 evrov, in v nadaljevanju skupaj izdelali, predstavili ter s pomočjo vodstva UL FGG tudi realizirali medsebojno usklajeno rešitev ureditve avle.

 Nova avla FGG v ponos študentom in vodstvu fakultete

Po uspešni otvoritvi nove avle se študentje radi zadržujejo v prostoru najnovejše pridobitve fakultete, saj le-ta ohranja del za sprostitev študentov, nudi prostor za učenje in za študij.

Stavba fakultete, ki je bila zgrajena letu 1969 po načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja in je danes uvrščena v register kulturne dediščine, je zaživela v novi luči. Pri tem ohranja svojo dediščino ter odpira vrata nadobudnim študentom, ki so z natečajem urejanja avle UL FGG dodali svoj del v pisan mozaik dejavnosti fakultete. Slednja spodbuja študente k udejstvovanju njihovega potenciala in k prenosu teorije v prakso še pred zaključkom študija. Tako spodbuja njihovo kreativnost, jih sooča z dejanskimi izzivi in nudi podporo pri njihovem študiju.