Zanimivosti

Kdo krmi Opportunity?

A.Š.
21. 1. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred Nasino vozilce Rover je nekaj ali nekdo nastavil skalo, ki so jo znanstveniki že poimenovali krof z želatino.

Prejšnji teden so Nasini znanstveniki na fotografiji opazili nenavadno skalo, ki se je v nekaj dneh pojavila pred vozilom, danes so potrdili, da kaj takega še niso srečali nikoli prej.

Steve Squyers je na konferenci povedal, da roverjevi inštrumenti že preučujejo skalo in jo merijo.

"Pregledali smo tako trdni kot mehkejši del in včeraj dobili prve podatke o gelasti sestavi. Kaj takega še nismo videli. Visoka vsebnost žvepla in magnezija, ima veliko več mangana kot karkoli prej preučevanega na Marsu. Ne vem, kaj je to. Popolnoma smo zmedeni in vsi se prerekamo, kaj naj bi to bilo."

Nenavadno spremembo so pri Nasi objavili že prejšnji teden: "Opportunity je naletel na presenečenje, na posnetku se je pojavila skala, ki je prej tam ni bilo. Videti je bela na robovih in v sredini, na sredi pa je nižja rdeča točka. Videti je kot želatinasti krof."

Rover, ki je na Marsu pristal 2004 in bi sprva naj deloval le 6 mesecev, se ni premaknil že mesec, saj čaka na boljše vreme. Fotografija, ki so jo posneli na Sol 3540 (8. januar ali 3540. dan na Marsu, odkar je rover tam pristal), kaže skalo, ki je na posnetku na Sol 3536 ni bilo. 

Squyers domneva, da bi skala lahko bila marsovskega porekla, ki jo je iz tal izvrgel padli meteorit in je pristala točno ob vozilu. Po drugi teoriji bi lahko bila skala zataknjena v eno od koles vozila in je končno padla iz njega.

"Skala leži obrnjena na glavo in vidimo stran, ki ni videla marsovske atmosfere milijarde let in to moramo raziskati," dodaja Squyers.