Zanimivosti

Slovenska Policija nezakonito pridobiva podatke o bralcih spletnih portalov

STA/M.J.
9. 1. 2014, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Policija je v letu 2012 v 31 primerih brez sodne odredbe od upravljavcev spletnih portalov zahtevala podatke o bralcih portalov, kar je v nasprotju z zakonom, danes poroča portal Slo-tech. Le v štirih primerih je policija imela tudi sodno odredbo. V 23 primerih so upravljavci spletnih portalov podatke o bralcih tudi posredovali, piše portal.

Thinkstock

Portal Slo-tech danes objavlja ugotovitve 2. decembra lani izdanega poročila Informacijskega pooblaščenca. Ta je nadzor nad delom policije opravil na podlagi prijave enega od upravljavcev portala. V prijavi je upravljavec policiji očital, da je podatke o uporabnikih njegovega portala zahtevala brez sodne odredbe.

Posredovanje podatkov o bralcih spletnih portalov ureja osmi člen zakona o elektronskem poslovanju na trgu, piše portal. Ta določa, da morajo ponudniki storitev pristojnim organom na njihovo zahtevo v roku treh dni sporočiti podatke, na podlagi katerih je mogoče identificirati prejemnike njihove storitve. Navedene podatke morajo ponudniki storitev sporočiti "na podlagi odredbe sodišča, brez odredbe sodišča pa, če tako določa področni zakon".

Vendar pa po vedenju Informacijskega pooblaščenca ne obstaja noben drug zakon, ki bi omogočal pridobivanje komunikacijskih podatkov mimo sodišč, je za portal pojasnil namestnik pooblaščenca Andrej Tomšič. Zato ugotavlja, da "policija očitno ne pozna ali ignorira določbe zakona o elektronskem poslovanju na trgu".

Niti v eni zahtevi v letu 2012 se namreč ni sklicevala na določbe tega predpisa, pač pa med drugim na zakon o kazenskem postopku, zakon o policiji ali celo na zakon o varstvu osebnih podatkov. V nekaterih primerih pa policija po ugotovitvah pooblaščenca celo ni navedla nobene pravne podlage, poroča portal.

Na policiji so na poizvedovanje portala Slotech odgovorili, da so takoj po izdanih ugotovitvah Informacijskega pooblaščenca začeli delovati v skladu z njimi. Obenem je direktorat notranjega ministrstva za policijo in druge varnostne naloge na ministrstvo za pravosodje podal prošnjo za pridobitev ustreznega pravnega tolmačenja določenih določb zakonodaje, saj se z vsemi ugotovitvami pooblaščenca ne strinjajo.

Policija je sicer podatke o uporabnikih spletnih portalov največkrat zahtevala zaradi suma javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, zaradi suma kraje identitete in zaradi suma obrekovanja. V tridesetih odstotkih pa je po poročanju portala Slotech podatke želela pridobiti kar brez navedbe sumov kaznivega dejanja. Največkrat je zahtevala IP-številke uporabnikov portalov, s pomočjo katere lahko nato prek poizvedbe pri ponudnikih interneta ugotovi identiteto naročnika internetnega priključka.

Kljub nezakonitosti zahtev je večina spletnih portalov podatke policiji posredovala, največkrat je to po poročanju portala Slotech storila družba Proplus. Več upravljavcev portalov, med temi tudi Slo-tech, pa podatkov policiji v analiziranem obdobju ni posredovalo.