Zanimivosti

Prepoznajte lažnivca

Ajda Janovsky/M.J.
3. 1. 2014, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Izrazi na obrazu spadajo med najbolj univerzalne oblike telesne govorice. Strah, jezo, žalost in srečo podobno pokažemo ljudje iz popolnoma različnih kultur.

Profimedia

Opazujte oči in usta
Oči veljajo za ogledalo duše. Pogled nam razkrije, kaj oseba razmišlja ali čuti, pogosto tudi kadar se trudi prikriti resnico. Ko se pogovarjate z drugimi ljudmi, opazujte, kaj se dogaja z njihovimi očmi. Še zlasti bodite pozorni na količino mežikanja in razširjenost zenic. Če vas sogovornik gleda naravnost v oči, pomeni, da ga zanimate ali pa se mu zdi zanimiva tema vajinega pogovora. Če pogled umika, to pomeni, da med pogovorom razmišlja o nečem drugem, da se počuti neprijetno ali pa poskuša skriti svoja resnična čustva.

Kadar vaš sogovornik mežika hitreje, kot je običajno, se očitno počuti neprijetno ali pa je vznemirjen. Izjemno redko mežikanje lahko pomeni, da poskuša oseba, s katero se pogovarjate, prikriti svoja resnična čustva. Eden najzanesljivejših izrazov, ki jih je izjemno težko potvarjati, je velikost zenic. Te se povečajo, kadar vas nekdo privlači ali kadar ste lačni in zagledate slasten kos hrane. Usta so poleg oči najpomembnejši pokazatelj sogovornikovih skritih misli in razpoloženja. Grizljanje spodnje ustnice pomeni, da je človek zaskrbljen, prestrašen ali negotov. Pokrivanje ust z roko navadno pomeni, da vam oseba poskuša prikriti, kaj o določeni zadevi v resnici misli. Stisnjene ustnice so znak gnusa, nestrinjanja ali nezaupanja. Že rahla sprememba v kotičku ustnic nam pove, kako je človek razpoložen: rahlo navzgor zasukani kotički pomenijo veselo, optimistično razpoloženje, navzdol obrnjeni kotički pa žalost ali nestrinjanje.

Kako veste, da vam nekdo laže?
Poleg klasičnih znakov lažnivcev – odvračanja pogleda, trzanja, hitrega mežikanja – psihologi poznajo še druge znake, po katerih lahko zasačite lažnivca. Strokovnjak za obrazno mimiko Paul Ekman trdi, da mikroizrazi resnično razkrijejo, kaj oseba misli ali čuti. Mikročustva se pojavijo in izginejo izjemno hitro.

Trajajo približno od 1/5 do 1/25 sekunde. Ker so ti odzivi tako kratki, jih večina ljudi na zavedni ravni sploh ne opazi. Včasih jih dojamemo nezavedno: ko nam kaka oseba na videz brez razloga ni všeč ali se nam zanjo zdi, da ji ne moremo zaupati, je to lahko svarilo naših možganov, ki so opazili negativen mikroodziv našega sogovornika. Za mikroizraz lažnivca so značilne ob korenu nosu rahlo dvignjene obrvi, ki povzročijo gube na čelu. Znak laži je tudi pogosto dotikanje nosu.