Zanimivosti

Humanitarni projekt, ki mu ni para

U. K. G.
28. 12. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Še so dobri ljudje. Celo veliko jih je. Blizu Škofje Loke je gozdiček, v katerem se skriva Pravljična dežela Gorajte. Petintrideset prostovoljcev, živih pravljičnih likov, vsak dan ob 13., 15.in 17. razveseljuje velike in majhne otroke. Vsak dan do 29. decembra (razen 25., ko bodo počivali) pokukajo iz svojih pravljičnih hiš, iz katerih se širita dobra volja in veselje.

Mateja J. Potočnik

Ideja za ta humanitarni projekt je pred štirimi leti zrasla v glavah Danice Kordež in njenega partnerja Boštjana Sečnika. S številnimi srčnimi, dobrimi ljudmi sta oblikovala deželo pravljic, ki popelje tudi tiste družine, ki se bojujejo s pomanjkanjem denarja, v veselo prednovoletno razpoloženje.

Pri vhodu v škratovo deželo nas sprejme zgovorni ata škrat, ki nas z mamo škratovko spremlja skozi Škratovo vasico, se pošali z Mojco Pokrajculjo, se čudi Čarobnemu gozdu, išče dedka Mraza pri Piki Nogavički in čarovnici Cici Mici. Ne najde ga niti pri Sapramiški pa tudi pri volku in sedmih kozličkih ga ni. Je morda zaspal s Trnuljčico? Da, prav blizu njenega gradu se iznenada prikaže na saneh, ki jih vozijo osli, da razveseli in obdari najmlajše, medtem ko se starejši z atom škratom pogrejejo s kuhanim vinom in odličnimi piškoti.
 

Kako se je začelo? 

Leta 2010 sta Danica Kordež in njen partner Boštjan Sečnik prvič izpeljala humanitarni projekt Pravljične dežele Gorajte. Danica poskrbi za vsebinski del, Boštjan pa je mojster izdelave pravljičnih hišic. Priprave začneta že avgusta. Pri tem jima pomaga veliko prostovoljcev, ki, kot pravijo, »želimo in zmoremo pokloniti del sebe sočloveku, mladim nadobudnežem  pa spomin na čudoviti čas otroštva.« Danica in Boštjan imata pri tem odgovorno nalogo.

»Težko je zbrati ljudi, ki imajo vseh šestnajst dni možnost in voljo od 12. do 19. ure podariti svoj čas ter delo za izpeljavo neplačanega projekta. Letošnje leto nas je vsak dan prisotnih 35 prostovoljcev, ki skrbimo za pravo pravljično vzdušje v deželi pravljic. Večina je z nami že od začetka, drugi se menjavajo.« Prostovoljci so iz okoliških krajev, mlajši so učenci osnovnih in srednjih šol iz Škofje Loke, odrasli prostovoljci pa so dobri prijatelji, ki poleg Danice in Boštjana srčno verjamejo, da je treba kljub vse težjim razmeram v družbi ohraniti dobro voljo.

Pravljična dežela se razprostira na prostoru, kjer imata Danica in Boštjan med letom poligon za paintball in airsoft. V decembrskih dneh ga namenita otroškemu veselju.  Skupaj sta res dober par. Danica o svojem Boštjanu pravi: »Tudi on, tako kot jaz, z dušo ustvarja ta projekt, kar je čutiti ob vsaki pravljični hišici, iz katere žari pravljična energija. Dela je bilo res veliko, nešteto prostovoljnih ur, za plačilo sreče sočloveku.«

Pravljice v živo.

 Še posebej navdušeno in hvaležno občinstvo so odrasli z motnjo v duševnem razvoju. »Vsi  smo le ljudje, z različnimi življenjskimi izkušnjami, ki nam jih ponuja usoda. Vsi bi se lahko znašli v izkušnjah, ki jih preživljajo te osebe, le da imamo mi drugo življenjsko pot. Vsekakor bi vsak izmed nas moral razumeti njihovo življenje in jim pri tem stati ob strani,« razmišlja Danica, ko jo vprašamo, od kod ideja, da na obisk še posebej vabijo odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju, ki se znajo tako iskreno veseliti skupaj s pravljičnimi liki in ob darilu, ki ga na koncu prejmejo.  

Vsi ustvarjalci pravljične dežele Gorajte vas do 29. decembra vabijo, da se podate v svet pravljic, zapojete s pravljičnimi junaki in v družbi svojih najdražjih pozabite na resnične skrbi ter zaživite pravljično. Strinjajo se z Einsteinom, ki je rekel: »Če želite, da bo vaš otrok pameten, mu pripovedujte pravljice. Če želite, da bo še pametnejši, mu povejte še več pravljic.« Oni pravljice ne samo pripovedujejo, temveč jih v živo odigrajo ter s tem krepijo vero in ljubezen do lepega vsem nam.

Prireditve se odvijajo vsak dan do 29. 12. (razen za božič) ob 13. 15. in 17.  uri. Pravljična dežela Gorajte je v neposredni bližini Škofje Loke, pri kraju Virmaše.