Zanimivosti

Nad Zoranom navdušen tudi Bill Gates

P.R.
4. 12. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zoran Popović je ameriški znanstvenik, ki je zaposlen na univerzi v Washingtonu, po rodu pa je iz Srbije. Njegovi rojaki so ponosni na znanstvenikov zadnji dosežek.

Twitter

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ki le redkokdaj koga pohvali, je pred kratkim s pohvalo presenetil na twitterju. Pohvala je bila namenjena Zoranu, za katerega je zapisal, da je na izjemno uspešen način uspel motivirati učence, da vzljubijo matematiko. Zoran jo je namreč spremenil v igro. Pred tremi leti je Popović zasnoval spletno igrico z imenom Foldit. Ta igralce na zanimiv način izziva, da izračunajo formule beljakovin. Zmaga tisti igralec, ki ustvari najboljšo molekulo. Tisto, kar je presenetilo Popovića, je dejstvo, da so igralci preko igrice sčasoma razvili izjemno kompleksne formule beljakovin, ki bi lahko privedle do odkritja novih zdravil.

Reuters

Tudi Popovićeva glavna ideja je, da bi se njegova igrica tudi sicer uporabljala za učenje zahtevne kemije. Za zdaj jo kot metodo učenja matematike uporabljajo učenci šestega razreda osnovnih šol v Seattlu, v prihodnjem letu pa naj bi jo privzelo še nekaj drugih ameriških šol in celo šole v Braziliji. Kot smo že omenili, Zoran prihaja iz Srbije. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je migriral v Združene države Amerike, kjer je diplomiral, pozneje pa opravil še magisterij in doktorat iz računalništva.