Zanimivosti

Nisem se zavedala, kaj počnem

T. P.
3. 12. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Maggie Baumann (52), mati dveh otrok iz Kalifornije, je že takoj po rojstvu prvega otroka začela intenzivno trenirati in izgubljati odvečne kilograme. Težava je postala bolj resna, ko je zanosila drugič.

Maggie (na fotografiji med hčerkama) danes pomaga ženskam z motnjami v prehranjevanju.

Njena težava se je namreč sprevrgla v pregoreksijo, motnjo prehranjevanja, ki se pojavlja pri nosečnicah, obsedenih z vitkostjo. Namen hujšanja oziroma stradanja in telovadbe med nosečnostjo ni povezan z izgubo odvečnih kilogramov po porodu, ampak z željo bodočih mamic, da se že med nosečnostjo ne zredijo. Ženske s pregoreksijo s hrbtne strani sploh niso videti noseče.

»Nisem se zavedala, kaj počnem. Med nosečnostjo sem se pretvarjala, da nisem noseča. Bila sem zelo bolna,« se spominja Maggie, ki danes kot terapevtka pomaga ženskam s podobnimi prehranskimi motnjami. Med prvo nosečnostjo s hčerko Christine (27) se je zredila za 14 kilogramov in pol, kar predstavlja povprečno težo, ki jo med nosečnostjo pridobi zdrava ženska.

Opozorila zdravnikov niso pomagala

Deklica se je rodila s carskim rezom, le sedem dni po porodu pa je gospa Baumann začela delati trebušnjake in z rigorozno dieto v treh tednih izgubila višek kilogramov. Kmalu zatem je ponovno zanosila s hčerko Whitney (26) in takrat se je Maggie odločila, da se tokrat ne bo zredila, zato je že na začetku nosečnosti začela z dieto ter intenzivnimi treningi. V enajstem tednu nosečnosti je prišlo do krvavitev v maternici, zato so ji zdravniki prepovedali telovadbo. A svoje obsedenosti se ni mogla znebiti, dokler ni v sedmem mesecu nosečnosti izvedela, da nosi podhranjenega otročka. Želela je prekiniti s stradanjem in napornimi vajami, vendar ji ni povsem uspelo.

Končala je na urgenci

Med drugo nosečnostjo se je zredila le za 8 kilogramov, mala Whitney pa se je rodila zelo slabotna. Zdravniki so njeno slabo zdravstveno stanje povezovali z mamino pregoreksijo, ki se je po nosečnosti še stopnjevala. »Nadaljevala sem s stradanjem, dokler nisem zaradi težav s srcem končala na urgenci. Takrat sta bili hčerki stari že 10 in 11 let,« pravi Maggie in dodaja, da je takrat začela s terapijo, ki jo je končno pripeljala na pravo pot.