Zanimivosti

V vesolju našli življenje?

(uk)
15. 9. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanski znanstveniki so pregledali površino balona, ki je bil v stratosferi med vsakoletnim meteorskim dežjem Perseid. In našli alge.

Chandra Wickramasinghe je prepričan, da so lahko mikroskopske alge prišle na balon samo iz vesolja. Tako naj bi se potrdila panspermijska teorija, ki pravi, da meteorji prenašajo življenje od planeta do planeta. »Taki biološki primerki v zgornji stratosferi ne obstajajo,« je dejal Chandra in dodal, da bakterij niso prenesli z Zemlje. Po panspermijski teoriji življenje zunaj Zemlje ni le mogoče, temveč je nujno.

Nekateri znanstveniki nasprotujejo tej teoriji in dodajajo, da so alge prišle v stratosfero zaradi izbruha vulkana, kar pa je po mnenju zagovornikov teorije zelo malo verjetno. »Dejansko ni nobene druge razlage, kako bi alge prišle tako visoko, razen da so jih tja prinesli meteorji,« je prepričan Chandra. Naj še spomnimo, da so leta 2012 našli ostanke meteorita, ki naj bi vseboval organske molekule. Te naj bi bile podobne tistim, zaradi katerih je nastalo življenje na Zemlji.