Zanimivosti

Mladenič razvil koncept, s katerim bi lahko oceane očistili v petih letih

M.J.
11. 9. 2013, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Študent strojništva iz Nizozemske, Boyan Slat je izumil napravo, s katero bi lahko svetovne ocene očistila 20 milijonov ton plastičnih odpadkov.

Youtube

Boyan ja prideš na idejo o plavajočih platformah, katere bi zbirale odpadke s površine morja. Koncept čiščenja oceanov je zasnovan za lovljenje plavajoče plastike in to brez ogrožanja rib ali planktona. Ujete smeti, pa bi bilo mogoče tudi reciklirati.

Počistili bi oceane v petih letih
Študent strojništva verjame, da če bi enkrat koncept začel delovati, bi lahko z njim zmanjšali količino odpadkov v samo petih letih. Po oceanih plavajo milijoni ton plastike, ki se kopičijo na določenih področjih. Te smeti ubijajo milijone morskih bitij, obenem pa pripomorejo tudi razširjanju škodljivih alg in invazivnih vrst.

Ustanovil fundacijo za razvoj projekta
Predlaga izboljšanje oceanske vode, tako da bi se procesorji vgradili na morsko dno s katerimi bi lahko upravljali plavajoče platforme, voda pa bi krožila skozi njih in bi ustvarjala energijo. Njegov koncept tako vključuje uporabo plavajočih zapor namesto mrež, ki bi lahko pokrile veliko površino. Premikale naj bi se počasi, s čimer bi zaščitile živali in njihova zbirališča. Obenem pa tudi trdi, da je sistem samostojen, ki bi za delovanje koristil sončno energijo in veter. 

Youtube
Študent strojništva verjame, da če bi enkrat koncept začel delovati, bi lahko z njim zmanjšali količino odpadkov v samo petih letih.