Zanimivosti

Šejk prekosil ruskega oligarha

J. P.
18. 8. 2013, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po novem se z največjo jahto na svetu ponaša šejk Kalif bin Zajed Al Najan, pred njim pa je lastništvo največje jahte pripadalo ruskemu oligarhu Romanu Abramoviču.

Facebook
Statusni simbol

Kraljevska družina Združenih arabskih emiratov zdaj kraljuje valovom, potem ko je bilo razkrito, da največja jahta na svetu pripada njim. Tako so s prvega mesta izrinili ruskega oligarha Romana Abramoviča, čigar jahta Eclipse je tri leta veljala za največjo – stoosemdesetmetrski Azzam jo prekaša za 16,5 metra.

Facebook

Oblikovanje in gradnja nove superjahte sta trajala dolga štiri leta.

Lastništvo 448 milijonov evrov vredne jahte je bilo dolgo skrivnost, dokler pri Yachts France niso razkrili, da pripada šejku Kalifu bin Zajed Al Najanu, predsedniku Združenih arabskih emiratov ter emirju Abu Dabija.

Facebook

Jahta pa naj ne bi bila rekorderka zgolj po velikosti, ampak tudi po hitrosti, saj lahko s 94.000 konjskimi močmi, ki jih proizvajajo štirje dizelski motorji, doseže hitrosti tudi nad trideset vozli, kar je dobrih 72 km/h, njen rezervoar za gorivo pa premore prostor za vrtoglavi milijon litrov goriva.

Največja jahta na svetu

  Vse večje superjahte so posledica tekmovalnosti med svetovnimi milijarderji, ki si hočejo lastiti največja in najbolj prefinjena plovila. Kako prikladno torej, da Azzam v arabščini pomeni predanost.

Facebook

Jahto so oblikovali pri Nauta Yachts, izgotovili pa pri nemški ladjedelnici Lürssen.

Izplula je aprila, z njo pa upravlja petdesetčlanska posadka. Poznavalci poudarjajo sporočilnost dizajna, saj na palubi ni velikih odprtih prostorov, v katerih bi se lahko odvijale zabave. Prav tako naj bi bilo malo verjetno, da bi superjahta pogosto zapuščala pristanišče, saj naj bi šlo bolj za vprašanje prestiža. Tako jih od stotih najbolj elitnih jaht na svetu trinajst pripada lastnikom z Bližnjega vzhoda, devetnajst Rusom in sedemnajst Američanom.