Zanimivosti

So v barju našli do zdaj najstarejše odkrito truplo?

J. P.
18. 8. 2013, 21.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ostanki, najdeni na Irskem, so starejši od Tutankamona.

Facebook
Ostanki mladega moškega

Mumija je bila odkrita na Irskem, natančneje v barju v okrožju Laois. Mladi moški iz leta 2000 pr. n. š. naj bi bil žrtev obrednega žrtvovanja. Barjanske razmere so njegovo telo ohranile tisoče let in po besedah znanstvenikov je v izredno zglednem stanju. Za primerjavo: irska mumija je od slavnega egipčanskega faraona Tutankamona starejša 700 let.

Arheologi dodajajo, da je bilo tovrstno žrtvovanje v pozni železni dobi nekaj običajnega. Za ostanke, odkrite pred dvema letoma, so namreč sprva domnevali, da izhajajo iz časa od 500 let pa do 400 pr. n. š., torej železne dobe. Nadaljnje analize pa so pokazale, da mumija izhaja iz bronaste dobe.

Tovrstni ostanki v barjih naj bi bili na Irskem pogosti – do zdaj najstarejša odkrita mumija izvira iz leta 1300 pr. n. š.

Ostanki mladega moškega, ki ga je prekrivala šota, so eno izmed najpomembnejših odkritij v zadnjem času. Njegova roka je bila na več mestih zlomljena, na njegovem hrbtu pa so odkrili več ureznin. Na žalost pa nikoli ne bomo vedeli, kakšne poškodbe so utrpeli njegova glava, vrat in torzo, saj jih je pomotoma uničil rezkalni stroj pred odkritjem ostankov. Vseeno pa arheologi domnevajo, da je šlo za pomembno osebo, denimo kralja, ki pa v svojem mandatu ni bil najbolj uspešen in kot tak končal kot 'žrtveno jagnje'.