Zanimivosti

V Srbiji namerili 43 stopinj Celzija

STA / A.M.
8. 8. 2013, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Srednja in vzhodna Evropa, vključno z Balkanom, se je danes dobesedno kuhala v vročinskem valu. Ob Sloveniji so danes rekordne temperature beležili tudi v Avstriji, na Hrvaškem in v Srbiji. V Ložnici v Srbiji so ob 14. uri namerili kar 43 stopinj Celzija.

Reuters

Tudi v Somboru in Zrenjaninu v Srbiji so namerili 41 stopinj Celzija. V Beogradu je bilo nekoliko hladneje - namerili so 36 stopinj Celzija, kar pa je približno toliko, kolikor so danes namerili na primer v Bahrajnu ali Kairu, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Preko 40 stopinj so namerili tudi v Bosni in Hercegovini. V Bihaču so ob 14. uri izmerili 41 stopinj Celzija, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. 40 stopinj pa so zabeležili v Banja Luki, Mostarju in Neumu, kjer se je celo morje segrelo na 27 stopinj Celzija.

Vročinski rekord je padel v Avstriji, kjer so v kraju Bad Deutsch-Altenburg, ki leži kakih 40 kilometrov vzhodno od Dunaja, izmerili 40,5 stopinje Celzija.

Zaenkrat pa še vedno niso potrdili rekordnih 40,6 stopinje Celzija, kolikor naj bi jih ob 14. uri namerili v kraju Neusiedl ob Nežiderskem jezeru na Gradiščanskem. Avstrijska prestolnica Dunaj se je sicer "cvrla" na 39,5 stopinje Celzija, kar je največ po letu 1957, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

S tem je padel tudi sobotni rekord 39,9 stopinje Celzija, kolikor so jih namerili v mestu Dellach im Drautal. Pred tem zadnjim vročinskim valom pa je bil v Avstriji rekord 39,7 stopinje Celzija izpred približno 30 let.

V Avstriji je vročina terjala smrtno žrtev. Po poročanju avstrijskih medijev gre za 35-letno žensko, ki je kolesarila s svojo družino, nato pa jo je, ko so se ustavili na sladoledu, zadel infarkt.

Izjemno vroče je bilo tudi na Madžarskem. V Budimpešti, kjer so v sredo izmerili rekordnih 39 stopinj, so danes namerili 37 stopinj Celzija.