Zanimivosti

Do računa PayPal v nekaj minutah

Marjan Kodelja / Moj Mikro
15. 7. 2013, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

PayPal je po vsej verjetnosti najbolj varen plačilni sistem za plačevanje na spletu, ker prodajalcu ne izda podatkov kupčeve plačilne kartice.

Statistični podatki kažejo, da dobra polovica državljanov še nikoli ni ničesar kupila na spletu. Je kriv strah pred spletom, kot trdijo eni, ali neznanje o prednostih spletnega nakupovanja, pri katerem sta na prvem mestu večja ponudba in nižje cene? Odpiranje računa PayPal ni zapleteno, je enostavno in razumljivo ter traja le nekaj minut.

Podroben opis korakov skozi registracijo na PayPalu najdete na spletnem naslovu: tinyurl.com/p65gvl8

Največ časa vam bo vzel razmislek, kako zagotoviti čim večjo varnost. Spletne strani komunicirajo z uporabniki prek pošte, PayPal ni izjema, velikokrat pa je poštni naslov tudi uporabniško ime. Spletni kriminalci želijo prek pošte priti do uporabnikovih podatkov, s katerimi mu lahko škodujejo. Vdor v uporabnikov poštni predal pomeni najmanj večjo verjetnost uspešnega vdora v storitve, ki jih uporabnik (žrtev) uporablja. Najlažje to preprečimo tako, da je poštni naslov tajen. Naš osebni poštni naslov ime.priimek@domena verjetno ni, saj z njim komuniciramo vrsto let, dali smo ga vsaki zanimivi osebi, ki je zanj zaprosila, in niti sanja se nam ne, komu vsemu so ga ti izdali naprej. Splača se oblikovati nov predal, ki bo namenjen le za komunikacijo s 'pomembnimi' storitvami. Če dobimo na osebni poštni naslov poštno sporočilo, v katerem je zapisano, da morate klikniti na povezavo v sporočilu, ker morate nujno nekaj popraviti, tega sporočila pa ni v predalu, ki ga imate le za komunikacijo s to storitvijo, ste lahko prepričani, da gre za poskus spletnega ribarjenja. Bistveno pri tem novem poštnem predalu je, da ostane tajen; marjan123.kodelja@gmail.com ni ravno dobra odločitev, če je naslov osebnega predala podoben (brez onih številk). Pri zagotavljanju lastne varnosti ne moremo biti nikoli preveč previdni in celo paranoični. Izmisliti si moramo poštni naslov, ki ga ni lahko uganiti in nima nobene logične povezave z vami. Na primer dn530@gmail.com (predal je seveda izmišljen). Še več pozornosti morate posvetiti geslu. Najprej za poštni predal, potem pa še za dostop v storitev, v tem primeru PayPal, gesli pa naj ne bosta enaki.

Poleg metod, ki smo jih že predlagali (http://tinyurl.com/bjxy39x), razmislite še o eni. Poglejte skozi okno, izberite nekaj registrskih tablic avtomobilov na parkirišču in sestavite dolg niz številk in črk, med katerimi naj jih bo nekaj velikih tiskanih (na primer: Lj16y4nl9rhcr111). Tako oblikovano geslo si zapomnite in ga uporabljajte le za eno storitev. Nikakor ne za več, pa čeprav se vam zdi geslo močno in varno. Da ne pozabimo: vsake tri mesece ali vsaj enkrat na leto geslo zamenjajte z novim.

Preden se lotite odprtja novega predala in nato računa PayPal, predlagamo, da zaženete protivirusni program in se prepričate, da na računalniku, prek katerega boste to izvedli, ni škodljive kode. V nasprotnem primeru, ko je na računalniku morebiti nameščen škodljiv program za beleženje tipk (keylogger), postanejo vsi varnostni napotki o oblikovanju gesel in uporabniških imen brezpredmetni.