Zanimivosti

Dolge lovke Iluminatov

J. P.
26. 6. 2013, 22.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tržniki pri izdelovalcu avtomobilov Lexus poskušajo znamko prilagoditi tržišču, zato so si nadeli modno podobo, za katero menijo, da bi lahko delovala.

Youtube / Zajem zaslona
Zloglasno oko

Žal pa to v teh časih pomeni pogrevanje vedno enakega simbolizma iluminatov, neizbežno s tem pa tudi njihovega načrta.

Youtube / Zajem zaslona

Imenovani simbolizem se bolj kot ne vrti okoli očesa v trikotniku, ki predstavlja temeljni dualistični koncept. Temu so dodali še namige na nadzor uma in podobe, ki predstavljajo policijsko državo.

Youtube / Zajem zaslona

Verjeli ali ne, vse to je mogoče najti v Lexusovi oglasni kampanji. Narava luksuznih avtomobil je taka, da so namenjeni ljudem, ki se ne obremenjujejo s ceno in porabo, so pa toliko bolj dovzetni za podobo in slog, katerega del je neizogibno tudi prevozno sredstvo. In slog dandanes očitno pomeni iluminatski simbolizem.

Youtube / Zajem zaslona

Tako je v oglasu, ki ga je režirala Malina Matsoukas, mogoče videti ženski model v karirasti opravi, ki je ena izmed številnih referenc na okultni koncept dvojnosti prostozidarjev. Podobno pomenita prepleteni črna in bela kača – dvojnost svetlobe in teme, dobrega in zla. Nadalje so ženski modeli zaslepljeni, kar se nanaša na nadzor uma, ena izmed njih v karirasti obleki pa si zakriva eno oko, ki je več kot očiten poklon prepoznavnemu simbolu.

Podobna simbolika se pojavlja tudi v drugem oglasnem videoposnetku Jonasa Akerlunda, ki je režiral več posnetkov Lady Gaga. Vendar Lexus ne orje ledine – to je pred njim storil že Mercedes-Benz. Si te konglomerate lastijo iluminati?