Zanimivosti

Razvozlali Vojničev rokopis?

J. P.
26. 6. 2013, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sporočilo najskrivnostnejšega srednjeveškega rokopisa se kriptografom, matematikom in lingvistom izmika že več kot stoletje.

Wikipedia
Dešifrirana ni bila še niti ena beseda.

Za mnoge je Vojničev rokopis navadna prevara – ilustrirana knjiga z nerazumljivo vsebino, ki naj bi jo v neznanem jeziku in neznanem znakovnem sistemu med letoma 1450 in 1520 napisal neznani avtor.

Vseeno pa poznavalci opozarjajo, da besedila ne gre kar odpisati, saj naj bi vseboval znatno lingvistično strukturo.

Imenovana je po Wilfridu M. Vojniču, ki jo je dobil leta 1912. Nedavna raziskava pa je pokazala, da naj bi rokopis vseboval sporočilo, saj naj bi znanstveniki iz njega razbrali lingvistične vzorce, ki naj bi bili tehtne besede znotraj besedila.

Preiskovala ga je skupina raziskovalcev, ki pa pomena ni uspela razbrati. Vseeno pa poznavalci opozarjajo, da besedila ne gre kar odpisati, saj naj bi vseboval znatno lingvistično strukturo.

Ta naj ne bi bila zgolj del prevare, saj v času nastanka rokopisa vedenja o tovrstnih oblikah še ni bilo. Vendar je za nekatere vse skupaj potegavščina zaradi dejstva, da stoletna analiza pač ni obrodila sadov.

Tako nekateri poznavalci menijo, da najverjetneje ne gre za neznan jezik, saj je besedilo sestavljeno tudi iz ločenih besed, kar naj ne bi bilo skladno z večino metod šifriranja – te naj bi se po pravilu izogibale ločevanju. Spet drugi dopuščajo možnost, da vsebina nosi nekakšno sporočilnost, vendar gre za izmišljen jezik, ne za takšnega, ki se je razvil naravno, saj bi bil potem že zdavnaj dešifriran.