Pregled

FOTO: Sprehod skozi leto v devetih fotografijah

Vito Tofaj
1. 1. 2020, 07.55
Deli članek:

Pregled leta skozi oči fotografa Vita Tofaja: »Ker imam za članek, v katerem moram zajeti najzanimivejše dogodke leta, od katerega se bomo kmalu poslovili, prostora le za devet fotografij.«

Vito Tofaj
Dobili smo šestnajsto femme fatale, leta 2019 (oktober) – in prvič fatalnega moškega (maj); to sta pevka Natalija Verboten Bojič in glasbenik Jan Plestenjak.

A tokrat morajo iz istega razloga (prostor) fotografije povedati več kot tisoč besed.

Po štirih letih novinarji Media24 znova pišejo za revije, ki so jih s predanim delom soustvarili: Jana, Lady, Naša žena, Stop, Obrazi … 

Ko sem izbiral med 200 dogodki, ki sem jih obiskal, se dolgo nisem mogel odločiti za »pravih« devet. Katera filmska ali gledališka premiera, kateri koncert, obletnica ali podelitev so izstopali? Sprva se mi je naloga zdela »misija nemogoče«. Ko sem se odločal, nisem iskal senzacionalnih: ker jih ni bilo. Hm … zadnja prava »senzacija« je bilo obmetavanje s krožniki: na podelitvi glasbenih nagrad pred 20 leti sta se spopadla Jan Plestenjak in Ali En. Kakorkoli, na koncu odločitev vseeno ni bila težka: izbral sem lepe, prijazne in srčne dogodke. No, fotografije, ki pripovedujejo svoje zgodbe.

Vito Tofaj
Polona Lah, ženska leta 2018 (januar).

Želje v anekdoti

Kakorkoli, silvestrovo je, bolj kot katerikoli drugi dan v letu, tisti dan, ko si obljubimo, kaj bomo naredili večkrat. In česa ne bomo naredili nikoli več. Zato upam in želim, da boste zlahka uresničili vse novoletne obljube. Da se vam ne bi – kot se je nekoč mojemu znancu – »zataknilo«. Zgodba? Ah, človeška nrav: v žaru, v omami silvestrovega je pred polnočjo slovesno obljubil in se zavezal: »Nikoli več ne bom …« In takoj po obljubi, ne vem, kako bi drugače ali bolj prijazno opisal dogodek, omahnil. Je bilo je … no ... »vsega« preveč. Ko smo se zvečer naslednjega dne znova sestali, je v zadregi vprašal: »Kaj, presneto, sem včeraj obljubil?« In nadaljeval: »Ah, se bom že spomnil … in, kaj pravite, lahko pred tem morda še malo nazdravimo?« Znanec se očitno sooča s težavo, ki je nima edini. Ko je druščina izpraznila steklenico penine – ta je bila »zakopana« v nekem drugem hladilniku, je močno zardel in jecljaje razložil: »Spomnil sem se: obljubil sem, da bom nehal piti.«

Vito Tofaj
Zvezde/Lady piknik pod klobuki (junij) je osrednji dogodek poletja. Pevec Alex Volasko in izbranka Saša Lešnjek, prav tako glasbenica.

In memoriam

Lepo je gledati naprej, a se je tudi lepo spomniti na vse, ki so se v letu, ki se zaključuje, poslovili: igralca Milan Štefe in Peter Fonda, alpinist Davo Karničar, skladatelj Urban Koder, modni oblikovalec Karl Lagerfeld, novinar Max Modic, pevka Barbara Šerbec - Šerbi, slikar Jure Cekuta

Vito Tofaj
MGL ostaja zvest muzikalom: Pri Addamsovih (april) so soustvarili režiser Aleksandar Popovski ter igralci Jurij Weiss, Filip Samobor, Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej, Jaka Lah in Viktorija Bencik Emeršič.

Vito Tofaj
Plesalci Plesne šole Bolero so na svetovnem prvenstvu osvojili vse zlate kolajne v članski konkurenci – tudi izjemna Lana Smolnikar (marec).

Vito Tofaj
SNG Drama Ljubljana je postregla z vrhunskimi predstavami, kot je »Ali: Strah ti poje dušo« (marec): Nataša Barbara Gračner, Sebastijan Horvat in Vojko Zidar.

Vito Tofaj
Združenje Manager je podelilo priznanja (januar): Bogomir Strašek ga je prejel za življenjsko delo na področju menedžmenta; mladi mendžer leta je Igor Verstovšek.

Vito Tofaj
Predsednik Borut Pahor, najbolj priljubljen politik

Vito Tofaj
Ema (februar) je postregla z najbolj nepričakovanim zmagovalcem do zdaj, a Zala Kralj in Gašper Šantl navdušujeta ljubitelje glasbe iz vsega sveta.