Nenavadna odločitev

Kralj Charles odpira grad Balmoral za turiste: Za 150 funtov ogled zasebnih sob in pitje čaja

D.K.
3. 4. 2024, 08.32
Posodobljeno: 3. 4. 2024, 08.45
Deli članek:

Britanski vladar se je nekoliko nenavadno odločil, da kraljeve rezidence odpre za turiste – prvi v nizu je škotski grad Balmoral, najljubši grad njegove pokojne matere, kraljice Elizabete II.

Profimedia
Britanski kralj Karel III.

Kralj Charles se je kljub bolezni, ki ga je doletela, odločil za korak, s katerim bi se verjetno težko strinjala njegova pokojna mati, kraljica Elizabeta II. Charles prvič v zgodovini javnosti odpira vrata gradu Balmoral na Škotskem, kjer je 8. septembra 2022 umrla njegova mati. Gre za vodene oglede, na katerih bodo obiskovalci lahko pokukali v nekatere zasebne kraljeve sobane, a tudi uživali v britanski tradiciji – popoldanskem pitju tradicionalnega angleškega čaja. Dnevni ogled je omejen na le 40 obiskovalcev, vstopnice pa bodo stale od 100 do 150 funtov na osebo.

Profimedia
Grad Balmoral

Balmoral, ki je v družinski lasti že več kot 170 let, velja za njihovo najbolj intimno in zasebno rezidenco, kjer se je kraljeva družina sproščala stran od oči javnosti, zato preseneča, da se je Charles odločil, da bo najprej odprl prav vrata prav gradu. ki ga neizogibno spominja na njegovo življenje, na brezskrbno odraščanje, zaroko z Diano, pa tudi na odhod njegove matere.

Že dolgo se tudi šušlja, da namerava Charles za javnost odpreti še druge kraljeve rezidence, da bi zaslužil denar za njihovo vzdrževanje, čeprav je v nekatere mogoče vstopiti, a daleč od tistega dela, ki ga uporablja kraljeva družina. Tako je na primer Buckinghamska palača, uradna rezidenca britanskega monarha, odprta za obiske od julija do oktobra, a le tisti del, kjer so plesne dvorane. Po novem si bodo najbolj radovedni lahko v živo ogledali, kako in kje živi kraljeva družina, ko so na deželi, seveda pa ne bodo mogli v vsako sobo, zato se predvideva, da obiskovalci ne bodo mogli vstopiti v spalnico kraljice Elizabete II. v kateri je umrla.